IGC verhoogt wereldwijde maïsproductie met 6 miljoen ton
Het IGC herziet haar schatting van de wereldwijde maïsproductie naar 1.190 miljoen ton. Dit is 6 miljoen ton meer dan vorige maand. IGC schat de maïs- en tarweproductie in Oekraïne op respectievelijk 25,1 miljoen ton en 19,4 miljoen ton. Dit is aanzienlijk lager dan de 42,1 miljoen ton maïs en 33,0 miljoen ton tarwe vorig jaar. De wereldtarweproductie blijft met 760 miljoen ton ongewijzigd ten opzichte van de voorspelling van vorige maand.
Daling tarwe- en maïskoersen
Deze week boekten de tarwe- en maïskoersen verliezen op de CBOT en Matif. Dit in een context van daling van de financiële markten en de vooruitgang voor de Amerikaanse wintertarweoogst. Dit zorgt traditioneel voor een bron van druk op de graanmarkt. Deze prijsdaling houdt echter verband met het recessierisico in de VS en de exportcorridor in Oekraïne. Wat betreft dit dit laatste is geen nieuws te melden. De markt lijkt wel te onderkennen dat de geopolitieke sfeer aandringt op een oplossing omdat de Oekraïense grondstoffen de internationale markten kunnen kalmeren, waar hoge prijzen en moeilijkheden in toeleveringen het evenwicht van bepaalde landen bedreigen. Het risico van voedselcrisis is aanwezig. De Engelse premier Boris Johnson heeft aangekondigd klaar te zijn om een verzekering af te geven voor het verschepen van de grondstoffen en dat VK zal deelnemen om de kusten van mijnen te ruimen om het transport versnellen.
Koolzaad
De koolzaadnoteringen blijven dalen. Dit als gevolg van de evolutie van de negatieve palmolie-prijzen, maar ook van Europese politieke factoren. Duitsland wil de biobrandstofmandaten tijdelijk verlagen om zo de voedselinflatie het hoofd te bieden. Echter er is tot nu toe nog niets beslist. Ruwe olie handelt momenteel tegen 104,40 usb/vat. De euro staat ten opzichte van de dollar stabiel op 1,0530.