Dirk de Lugt: ‘Teler gaat eerder profiteren van actuele marktsituatie’
Nieuwe systematiek bietenprijs: koppeling aan lopend groeiseizoen
De bietenprijs is altijd vastgesteld op basis van een minimumprijs en het netto-resultaat voor suiker en niet-suiker in het voorafgaande kalenderjaar voor suiker. In de nieuwe systematiek blijft het resultaat van niet-suiker komen uit het voorgaande kalenderjaar, maar wordt het resultaat van suiker van het campagnejaar (van oktober tot oktober) meegenomen.
Directe koppeling met lopende jaar
De bietenprijs heeft dus nooit een directe koppeling met het suikerresultaat dat is behaald op de in het jaar geleverde bieten en gemaakte kosten. Deze systematiek werkt goed in een stabiele markt, maar is moeilijk uit te leggen nu markten steeds heftiger reageren, stelt voorzitter Dirk de Lugt van de raad van beheer van Cosun.
De minimumprijs voor 2022 wordt niet aangepast, omdat deze prijs vastligt in de leveringsvoorwaarden. Cosun neemt een eventuele aanpassing mee in de vaststelling van de leveringsvoorwaarden 2023.
Het concern blijft de bietenprijs kort na de campagne in februari vaststellen, maar kijkt daarbij dus vooruit naar het resultaat op basis van reeds vastgelegde suikercontracten. De kostprijs van de suiker is dan bekend en de contracten zijn grotendeels vastgelegd. „Daarmee zouden afwijkingen op gerealiseerd suikerresultaat minimaal moeten zijn.”
De ledenraad heeft in de jaarvergadering van 31 mei in grote meerderheid ingestemd met dit voorstel. Daarop heeft de raad van bestuur deze week het besluit tot aanpassing van de systematiek genomen.
Suikermarktordening
Tot 2017 was de suikermarkt dankzij de ordening redelijk stabiel. Sinds de bescherming van de suikermarktordening is losgelaten, hebben gebeurtenissen in de wereld meer invloed, waardoor de suikerprijs veel meer schommelde. Wisselende olieprijzen, valutaschommelingen of de oorlog in Oekraïne; alles heeft zijn invloed op de suikerprijs.
Tegelijkertijd zijn de teeltkosten, zoals voor brandstof, energie en kunstmest, de laatste jaren sterk gestegen. Deze hoge kosten moeten minimaal worden goedgemaakt door hogere suikerprijzen in de EU, zegt De Lugt. Concrete toezeggingen kan hij nog niet doen, maar hij verwacht dat met de komende bietenprijs de bietenteelt renderend zal zijn. „De telers profiteren nu eerder van de aangetrokken suikermarkt.” Dit zal er toe leiden dat akkerbouwers in de bietenteelt blijven vertrouwen, meent hij. En dat is weer belangrijk voor de continuïteit van de suikerindustrie in Nederland. „Wij moeten zorgen dat er voldoende grondstof beschikbaar blijft. Ook dat is weer van belang voor een goede bietenprijs.”
Bietenprijs voor 2021
In februari maakte Cosun bekend dat de bietenprijs voor 2021 is uitgekomen op 40 euro per ton (basisprijs van 32,50 euro + 7,50 ledentoeslag). Dat was een kleine stijging ten opzichte van 2020; toen bedroeg deze 39,50 euro