
Gezonde bodem = gezond gewas!

Met het sterk afnemende beschikbare aantal gewasbeschermingsmiddelen die schimmels en bacteriën bestrijden is een stressvrije groei nog belangrijker. Het is ook duidelijk dat ondanks een gezonde bodem ingrijpen soms nodig is omdat de ziektedruk gewoonweg te groot kan worden.
Het belang van bedekte grond
Het belangrijkste voor een gezonde bodem is het telen van een gewas. Als er een gewas wordt geteeld kan bodemleven actief worden gevoed door de suikers en zuren die wortels afgeven aan de bodem.
Wortels zorgen voor samenhang in de bodem, verticale gangen en een luchtige bodem. Gewasresten zijn daarnaast een belangrijke aanvulling op het organische stof gehalte van de bodem. Zoals bekend heeft organische stof een spilfunctie in de bodem. Ongeveer 58% van de organische stof is koolstof, ook niet geheel onbelangrijk in deze tijd.
Sterk bouwplan
Een belangrijk onderdeel van het bouwplan zijn groenbemesters. De mogelijkheden om hierin te sturen zijn vaak wat groter dan de hoofdgewassen. Uit recent onderzoek blijkt dat de verschillende groenbemesters diverse type bodemleven actief maakt. Hierin is nog een wereld te winnen, het blijkt dat 80% van het bodemleven (schimmels en bacteriën) in de bouwvoor niet actief is. Het is nog onduidelijk wat het actief maken van bodemleven voor effect heeft op de verschillende bodempathogenen. Vandinter Semo doet hierna onderzoek samen met andere partners in diverse PPS onderzoeksprojecten.
Tip
Het tijdig zaaien van groenbemesters geeft een maximaal rendement in de bodem. Een vroeg ruimend gewas zorgt ervoor dat groenbemesters eerder kunnen worden gezaaid. Dit levert extra organische stof van 500-1000 kg/ha en een hogere bodemweerbaarheid. Meer weten over groenbemesters, neem dan contact op met Vandinter Semo.
Tekst: Vandinter Semo
Beeld: Vandinter Semo