Fotoserie: Pootgoedtelers bijgepraat op zonovergoten Pootaardappelvelddag
Zijn plantversterkers en bodemverbeteraars het ei van Columbus voor de pootgoedteelt? Niet alle aanwezige pootgoedtelers hebben al ervaring met deze producten. Van veel producten is het aantal jaren op een proefveld nog te gering om er een goed antwoord op te geven, zo blijkt tijdens de pootaardappelvelddag. Allen richten zich op een betere knolzetting, tal en uniformiteit. Bepalend voor een groot deel van het succes is het groeiseizoen. Een bodemverbeteraar die het vocht langer vasthoudt in de rug liet bijvoorbeeld vorig jaar minder resultaat zien, omdat er voldoende regen viel tijdens het groeiseizoen.
Grondsoort
Maar ook de grondsoort speelt een rol. „Op slechtere grond zie je altijd resultaat”, geeft één van de producenten aan. „Hier zit je al op kwalitatief goede grond.” Of, zoals een andere standhouder aangeeft: „De werking van biostimulanten moet je over een periode van vijf jaar zien: dan heb je waarschijnlijk twee tot drie goede jaren en twee tot drie jaren waarin het minder effect had. Het is geen chemie, waarvan je weet: het werkt of het werkt niet.”
Ook bij de toediening van rundveedrijfmest in de rij speelt het weer een allesbepalende rol, geeft Niek Vedelaar van Delphy aan. „In 2020 waren de resultaten van drijfmest beter, vorig jaar was dat andersom. De hoeveelheid vocht in het voorjaar heeft hierin een grote rol gespeeld.“
De tekst gaat verder onder de foto
Nu de zomers steeds droger lijken te worden, is het belangrijk om water vast te kunnen houden op het land. Dit prototype (zie foto hieronder) drukt een wafelpatroon in de grond, tussen de ruggen, waar water na een stevige bui in kan blijven staan. En dat scheelt weer in het beregenen. Het is volgens Niek Vedelaar van Delphy een goed alternatief voor de erosiestopper achter de pootmachine. Het grote voordeel is dat dit prototype geen drempels aanlegt, waardoor de selectiekar er zonder al te veel gehobbel overheen kan rijden.
De tekst gaat verder onder de foto
Uit meerjarige veldproeven van Delphy blijkt dat een combinatie van olie en luizendoders het beste resultaat geeft tegen luizen en virusaantastingen. In de verschillende proefveldjes is geselecteerd op bont. In de veldjes met olie en luizendoders werden er slechts vier planten uitgehaald, terwijl in een ander veldje wel veertien planten werden verwijderd. Een toevoeging van een pyrethroïde geeft geen verbetering van het resultaat. Volgens Vedelaar bevestigt dit beeld de conclusie die al eerder is getrokken: luizen raken resistent tegen pyrethroïden. „Een pyrethroïde heeft geen meerwaarde. Terwijl je wel alle natuurlijke vijanden doodt. De natuur helpt je dan dus ook niet meer.”
Het schema van twee keer in de week een luizendoder (lage dosering) werkte vorig jaar beter dan eenmaal in de week spuiten. Dit jaar is dat beeld andersom. „Dat is het lastige met veldproeven. Maar we blijven wel bij ons advies: twee keer in de week een luizendoder.”
De tekst gaat verder onder de foto
Het meest in het oog springende proefveld is waarin de aardappelen en de grond wit zijn gekalkt. Kleur beïnvloedt de prikkansen van de luis; de navigatie van luizen is ingesteld op een groen gewas en een donkere ondergrond. „Je moet het contrast tussen die twee zo klein mogelijk maken”, aldus Vedelaar. Het gewas ook wit spuiten is niet echt de oplossing, omdat het dan niet meer selecteerbaar is. „In de proeven zien we wel effect: de luizen gaan naar het naastgelegen veldje.” Grond én gewas wit kalken was vooral bedoeld om de discussie aan te zwengelen.
De tekst gaat verder onder de foto
Delphy doet al meerdere jaren onderzoek naar de meest effectieve manier van loofdoding. De praktijk kan uit de voeten met de nieuwe loofdodingsmiddelen, maar het kost een paar dagen meer voor blad en stengels afsterven dan met de niet meer toegelaten middelen Reglone en Finale. In de proef in Swifterbant worden onder meer de effecten van de loofdoding(-stechnieken) in 2021 getoetst op de nateelt in 2022. Met als resultaat een klein verschil in stengelaantal. De combinatie van klappen en spuiten (Spotlight) geeft vooralsnog het hoogste stengelaantal. „Het mooiste is dan nog om de loofdoes te gebruiken.”