IRS geeft derde waarschuwing voor bladschimmel in een week
Eerder deze week werden er op percelen in Limburg, Oost-Brabant en West-Brabant-klei ook al bladschimmels aangetroffen. In Limburg ging dat om de schimmels cercospora en stemphylium, in Oost-Brabant en West-Brabant-klei om stemphylium. In West-Brabant-klei werd naast stemphylium ook roest gesignaleerd.
Wekelijks controleren
De bladschimmelwaarschuwingsdienst adviseert telers om de percelen wekelijks te controleren. Worden er vlekjes van cercospora, stemphylium of een andere bladschimmel ontdekt, moet de boer direct ingrijpen en spuiten.
Het IRS adviseert om bij bespuiting te kiezen voor een fungicide op basis van de gevonden aantasting. Spuiten moet gebeuren op een rechtopstaand, fris en droog blad. Als de bladeren slap hangen, nemen de bladeren het middel minder goed op.
Verwarring
Fungiciden moeten op een droog gewas gespoten worden. Daarbij moet rekening gehouden worden met een droogtijd van een tot twee uur. Het is belangrijk dat het middel zo goed mogelijk in het gewas ingedrongen en bedekt wordt. Vaak is spuiten met driehonderd liter per hectare genoeg om een geode verdeling te krijgen.
Als de bladeren aangetast zijn is het niet altijd duidelijk of dat komt door een bladschimmel of andere oorzaken. Stemphylium wordt bijvoorbeeld wel eens verward met mangaangebrek of beschadigingen door bijvoorbeeld wind of insecten aan de achterzijde van het blad. Oudere (bruine) vlekjes van stemphylium of cercospora kunnen verward worden met bladvlekken die wordt veroorzaakt door de bacterie pseudomonas.