Fotoserie: Nucrop doodt aardappelloof door electrocutie
Dat bleek vrijdag in Biddinghuizen (FL) waar de betreffende machine, de Nucrop, werd geïntroduceerd. Ontwikkeld door het wereldwijd opererende bedrijf Nufarm als alternatief voor chemische loofdoding. Nu met de wind in de zeilen vanwege de steeds kleinere ruimte voor die manier van doding. Kamps de Wild (Zevenaar, GL) pakt de handschoen (verkoop)technisch op, Nufarm verzorgt het teelttechnische gedeelte.
De voordelen van het werken met de Nucrop liggen vooral op het vlak van snelle loofdoding en het behouden van kwaliteit van de aardappel, geeft Ronny Traas van Nufarm aan. „Uit een groot opgezette proef met zetmeel- en consumptieaardappelen en in pootgoed blijkt dat er een snellere aanvangswerking is in vergelijking met gangbare bewerkingen.” Ook valt de termijn waarop het gewas echt dood is binnen smallere marges zodat er meer te sturen valt met het tijdstip van loofdoding. „Belangrijk bijvoorbeeld als een teler een late aardappel nog net wat door wil laten groeien voor een hoger onderwatergewicht.”
Traas wijst er ook op dat de Nucrop past in de strategie van de Green Deal en Van boer tot bord. De geleidingsvloeistof bevat geen residu. Daarnaast is de energiebehoefte volgens hem vergelijkbaar met loofklappen en twintig keer minder dan loofbranden. Kijkend naar de kwaliteit van het gewas constateert hij dat „in alle proeven die zijn uitgevoerd, geen vervolgschade aan de knollen is gevonden."
Bovenkant markt
De machine in 12-meter-uitvoering kost 290.000 euro. Kamps de Wild richt zich voorlopig dan ook op de bovenkant van de markt: de loonwerksector en de grotere akkerbouwers. Vertegenwoordiger Marc Slootman adviseert een hectareprijs van 300 tot 350 euro te hanteren. „Waarmee de kosten niet eens zoveel hoger zijn dan voor een chemische behandeling. Die ligt rond de 285 euro per hectare.” Gezien de bijkomende voordelen kan het uit, is zijn overtuiging. „Het is ook eigenlijk geen vergelijk. Het komt voort uit een andere manier van denken.”
Punt van aandacht is het mogelijk verslepen van ziekten. Traas en Slootman krijgen daar ook veel vragen over uit het veld. Bacterieziek en Phytophthora springen daarbij in het oog. Reden om dit jaar een proef bij de WUR in Lelystad uit te laten voeren. Zoals ze ook al onderzocht hebben wat de invloed op het bodemleven is. „Dat in ieder geval lijkt er niet onder te lijden”, geeft Traas aan.
Presentatie en ervaring
De machine draait deze zomer bij loonwerkers en grote akkerbouwbedrijven, van Friesland tot in Zeeland. „Deels presentatie, deels ervaring opdoen.” Volgende stap is de mogelijke inzet in de onkruidbestrijding of het doden van gras. „Andere toepassing zou de bestrijding van knolcyperus kunnen zijn. Ideeën en wensen genoeg”, aldus Slootman.