Column: Aandacht voor precisie bemesting: bladstelenonderzoek in aardappelen
Volop mineralisatie en gunstige groeiomstandigheden
Voor deze blog bemonsteren we wekelijks. Waardoor we het stikstofgehalte in de bladstelen op de voet volgen. Normaliter plukken we bladstelen in de 4e, 5e, 7e, 9e en 11e week na de 80 procent opkomstdatum. Dat geeft voldoende informatie om het gewas tijdig bij te kunnen sturen. Vooral in het begin heb je behoefte aan meer informatie en meten we om de week, daarna wordt dit om de veertien dagen.
De laatste meting komt boven de normlijn uit. De hoogte van het nitraatgehalte in de bladstelen schrijven we nu toe aan mineralisatie. De bemesting vond al eerder plaats, dat was op 16 en 21 juni. Uitstekende groeiomstandigheden zorgen voor volop mineralisatie. De afname van het nitraatgehalte is kleiner dan je op grond van het normale verloop zou verwachten. Er komt veel stikstof vrij uit de mineralisatie van dierlijke mest en organisch materiaal en die meet je in de bladstelen. Er is geen bijbemesting nodig.
De foto toont wat op dit moment onder één stoel aardappelen zit. Nog een matig aantal en ze moeten nog flink groeien. De uitdaging voor de komende periode is het gewas vitaal houden. De weersverwachting voor dit weekeind is mogelijk een buitje, maar daarna wordt het droog en warm. Gelukkig ligt er onder dit perceel peil gestuurde drainage. Door middel van het opzetten van het waterniveau onder het maaiveld regelen we de watervoorziening en blijft het gewas vitaal.
Op het akkerbouwerbouw bedrijf VOF Ipenburg van de familie de Geus in Mookhoek (Hoeksche Waard) wordt de komende maanden de ontwikkeling gevolgd in stikstofbeschikbaarheid met de bladsteeltjesmethode. Joke is bodem- en bemestingsdeskundige en werkzaam voor het laboratorium Groen Agro Control in Delfgauw. Zij volgt en beschrijft de ontwikkelingen op het perceel Innovators voor TopBodem.
Tekst: Joke de Geus
Beeld: Joke de Geus