Lobby om beheersing aardappelmoeheid te laten blijven bestaan succesvol
De oude regeling verliep op 1 januari dit jaar. In het voorstel voor de nieuwe verordening wil de Europese Commissie inzetten op uitroeiing van de twee aardappelmoeheidaaltjes Globodera pallida en Globodera rostochiensis, terwijl de huidige bestrijdingsrichtlijn uitgaat van controle.
Masaal verzet
De Nederlandse pootgoedtelers kwamen hier massaal tegen in verzet en van de 59 reacties die op het voorstel binnenkwamen, kwam driekwart uit Nederland. Volgens meerdere partijen is uitroeien onmogelijk en is vrijwillige bemonstering belangrijk voor de sector.
En deze lobby heeft succes gehad. Zo is er op verzoek van Nederland meer duidelijkheid gekomen over het beheersen op veldniveau. Dat houdt in dat na de vondst van aardappelmoeheid wel uitroeiingsmaatregelen moeten worden toegepast, maar dat uitroeien in Nederland niet verplicht is. Daarmee wordt ook ruimte geboden om vrijwillige bemonstering toe te passen zonder dat een vondst direct officieel gemeld moet worden.
Levende en dode cysten
Nederland is de enige Europese lidstaat die niet werkt met aardappelmoeheiduitslagen waarin onderscheid wordt gemaakt tussen dode en levende aardappelcysten. Daarom krijgt Nederland nu een proeftijd om te laten zien dat het huidige toegepaste systeem, waarbij dit onderscheid wel wordt gemaakt, net zo goed werkt voor de beheersing.