Column: Ed Noordam: En ook de graanoogst in Letland is los
Het is vol gas in de wintergerst! De gewassen staan er mooi bij. De zomergranen hebben een wat kouder voorjaar voor de kiezen gekregen, en dat was gunstig voor de groei. Deze granen zijn namelijk heel mooi uitgestoeld. Het staat er overal redelijk goed voor. Alleen het koolzaad heeft wat last van uitwintering. Het is zeker niet dramatisch, maar het wordt dit jaar geen topper.
Als alles volgens plan wordt gedorst, voorzie ik in de granen bovengemiddelde opbrengsten. Bij de wintertarwe verwacht ik zo’n 6 ton en dat is voor ons als biologisch bedrijf heel veel. De zomertarwe gaat ook die kant op.
Met onze vijf combines kunnen we per dag heel wat werk verzetten, toch al gauw zo’n 170 hectare per dag. De nieuwste aanwinst is vorige week binnengekomen, een New Holland CX 5.80. Het is de kleinste New Holland in onze vloot. Deze combine gaat met name op ons eigen bedrijf rijden, voor de kleinere arealen erwten en haver.
De tekst gaat verder onder de tweet
Voor het loonwerk hebben we een heel grote, de New Holland CR 9.90 met een maaibek van 12,5 meter breed. Die snort er toch al gauw 60 tot 65 hectare per dag af. Op ons eigen biologische bedrijf hebben we daar niet zo veel aan, daar hebben we die massa niet.
In principe kunnen we tot begin augustus redelijk stabiel vol gas door
In principe kunnen we tot begin augustus redelijk stabiel vol gas door. En als alles een beetje lekker loopt, hebben we er dan zo’n 200 hectare van ons eigen bedrijf gedorst, en het dorsen in loonwerk zal dan voor een groot deel gebeurd zijn. Daarna wordt het wat spannender; dan krijgen we namelijk meestal een periode van wat meer kwakkelweer. Dan weer regen, dan weer zon, en dat wisselt elkaar elke dag wat af. Je moet dan wat meer geluk hebben voor wat betreft de oogstbare dagen. En ja, we staan dan ook af en toe stil.
Van de oorlog in Oekraïne merken we in Letland eigenlijk weinig. Over de aanlevering van onderdelen hebben we bijvoorbeeld geen zorgen, en ook de afzet verloopt prima. We zitten dicht bij de Oostzeekust en voeren onze producten af via de grote havens. Dat is wel een groot geluk voor de Letten. De kosten voor transport per vrachtwagen zijn zeker met een kwart gestegen sinds de uitbraak van de oorlog. Dat is met name een gevolg van het feit dat veel vrachtwagenchauffeurs uit Oekraïne komen en die zijn nu niet beschikbaar. Daarnaast zijn ook de dieselprijzen flink gestegen. Voor vrachtwagens telt dat zwaarder door dan voor een groot schip.
Overigens is de beschikbaarheid van diesel hier geen probleem, ondanks dat er normaal gesproken veel diesel uit Rusland komt. De prijs voor rode diesel ligt nu rond 1,10 euro per liter, excl btw. Dat klinkt misschien nog niet zo heel hoog, maar vorig jaar betaalden we nog geen 60 cent. En dan is het verschil wel groot.
Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat we profiteren van de oorlog
Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat we profiteren van de oorlog. De tarweprijzen zijn immers in heel Europa flink gestegen. We krijgen nu zo’n 340 tot 360 euro voor de gangbare tarwe, vorig jaar was dat in dezelfde periode zo’n 190 tot 200 euro. Dat is een heel groot verschil.
Voor de gangbare boeren in Letland is kunstmest nog maar mondjesmaat beschikbaar. Voor kali en stikstof zijn we afhankelijk van Rusland en Wit-Rusland, en die lijnen zijn sinds februari natuurlijk doorgesneden. Het moet nu via andere kanalen ons land binnenkomen. Ons bedrijf is biologisch, dus voor ons speelt dit (gelukkig) niet.
Toen de oorlog uitbrak, zat de schrik er hier ook goed in. De vrees dat Poetin ook de Letse grenzen zou schenden, was groot. Nu lijkt de rust weergekeerd. Wat wel is gebleven, is de felheid van het Letse volk. Ze hebben nu pas het gevoel dat West-Europa begrijpt wat er in Oost-Europa gaande is. Dat West-Europa nu pas heeft gezien en gehoord hoe het Russische systeem van dwang, onderdrukking en zelfs moord werkt.
PS… De boerenprotesten in Nederland worden hier ook nauwgezet gevolgd. En het zal je niet verbazen dat de Letten heel anders in de discussie over stikstof en natuur staan dan Nederland. Hier moeten ze wel wat lachen om de het doorslaan van de Nederlandse politiek en het geneuzel er omheen. Tja, hier bestaat het land voor 60 procent uit bos. Landbouw en natuur gaan hier al generaties lang samen.