Droogte: toenemende verzilting en lage waterpeilen
Ondanks dat enkele lokale buien worden verwacht zal de komende twee weken het neerslagtekort verder toenemen, zij het minder snel dan in de afgelopen weken, blijkt uit de nieuwe Droogtemonitor van Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW). De grondwaterstanden zijn lokaal laag, met name in het oosten, zuiden en westen, en vertonen een dalende trend. Door het warme weer is de watervraag voor drinkwater en vanuit de landbouw en natuur gestegen.
In West-Nederland is er sprake van toenemende verzilting omdat er door de lage rivierafvoeren minder water beschikbaar is om het zeewater terug te dringen. Door de droogte en afnemende wateraanvoer wordt het in steeds meer gebieden moeilijker om waterpeilen op het gewenste niveau te houden. De watervoorraad in het IJsselmeer is nog wel goed op peil.
De tekst gaat verder onder de tweets
Uitbreiding beregeningsverboden
Her en der hebben waterschappen nieuwe beregeningsverboden ingesteld. Waterschap De Dommel heeft vlak voor het weekeinde het onttrekkeingsverbod voor het werkgebied in Midden-Brabant verder uitgebreid. Waterschap Rijn en IJssel stelt per vandaag een onttrekkingsverbod in voor oppervlaktewater, vanwege de extreme droogte. Zowel bedrijven als particulieren mogen geen water gebruiken – bijvoorbeeld voor beregening – afkomstig uit de Oude IJssel of uit beken, sloten en vijvers. Waterschap Vallei en Veluwe hanteert al twee maanden een onttrekkingsverbod voor oppervlaktewater. De grondwaterstand zit in het werkgebied bij de 10 tot 25 procent droogste jaren.
De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) is vanaf 13 juli opgeschaald (naar niveau 1) vanwege toenemende risico’s op watertekorten.