Cosun, Avebe en Agrifirm haken aan bij gebiedsgerichte aanpak Veenkoloniën

Het samenwerkingsverband Innovatie Veenkoloniën zet zich in voor innovatieve ontwikkeling binnen de landbouw in dit deel van het land. Dit innovatieprogramma bestaat al sinds 2012 en probeert met nieuwe ontwikkelingen deze regio meer op de kaart te zetten. Dat gebeurt bijvoorbeeld met een innovatiedag of een bodemdag voor de boeren in de Veenkoloniën. Daarnaast zijn ook coöperaties als Agrifirm, Avebe en Cosun actief in het gebied, ieder op zijn eigen vakgebied.
'Afstemming ontbrak'
Met het aanhaken van deze drie grote coöperaties komt de nu opgerichte stichting tot een meer gebiedsgerichte aanpak voor deze regio. „Deze coöperaties hebben allemaal goede projecten en onderzoeken verricht voor het Veenkoloniale gebied, maar vaak ieder op zijn eigen teelt. De afstemming onderling ontbreekt vaak”, zegt Tanja Beuling namens de stichting.
De tekst gaat verder onder de tweet
Door deze krachten te bundelen binnen de stichting kan er meer met een helicopterview worden gekeken. „De ene teelt heeft impact op de daarop volgende. Het is daarom belangrijk om meer te kijken naar wat een teelt betekent voor het bouwplan van de Veenkoloniale akkerbouwer.”
Beuling realiseert zich dat de drie coöperaties commerciële partijen zijn die ook hun eigen agenda hebben. „De grote winst is dat ook zij zich realiseren dat we alles in een breder verband moeten zien: niet meer kijken naar dat ene gewas maar naar het hele bouwplan. En dat ze beseffen dat we elkaar nodig hebben om het Veenkoloniale bouwplan gezond te houden.”
Boerderij van de Toekomst
Het Innovatieprogramma Veenkoloniën loopt van 2012 tot en met 2022. Het programma krijgt een vervolg tot in ieder geval 2025. Volgende stap is om te kijken hoe nog meer ketenorganisaties kunnen aanhaken bij de stichting. Het programma voor de komende tijd staat in de steigers. Er wordt onder meer gedacht aan een Boerderij van de Toekomst en projecten over het nieuwe GLB.
Innovatie Veenkoloniën werkt nauw samen met de Agenda voor de Veenkoloniën. De Agenda voor de Veenkolonien zet zich in voor een natuurinclusief platteland en is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Regiodeal Natuurinclusieve Landbouw. Deze organisatie is breder actief, bijvoorbeeld ook op sociaal-economisch vlak. Hier zitten geen ketenpartijen in.