Mechanische loofdoding tijdens hoogzomer: waarom niet?
Mechanische loofdoding heeft het minste gevolgen voor de maatsortering. Daarentegen moet elke drie meter door het gewas gereden worden. Dat is arbeidsintensief en niet uitvoerbaar onder natte omstandigheden. Onder natte omstandigheden kan er ook water in de sporen blijven staan waarmee bacterieziekten zich verspreiden en de oogst kan vertragen.
Combinaties
Delphy adviseert bij nog zware gewassen mechanische loofdoding vooraf te laten gaan door een volveldse bespuiting met Quickdown (0,8 l/ha + 2 minerale of koolzaadolie) of Spotlight Plus (1 l/ha) om de gewasgroei te stoppen. Na circa een week kan geklapt of loofgetrokken worden. Of het lofklappen te combineren met een Loof-Does bespuiting met Spotlight. Het spuitvolume wordt dan beperkt tot 50 l/ha en de dosering Spotlight plus of Quickdown kan beperkt worden met 25 à 50 procent onder gunstige spuitomstandigheden (veel zon, hoge RV).
De allersnelste methode is looftrekken. De nieuwste generatie machines werken prima, constateert Delphy. Ook looftrekken gevolgd door een bespuiting van de korte stengels geeft een snelle doding.
Spuitvolume
Uit het onderzoek in 2019 en 2020 trekt Delphy de conclusie dat in een spuitschema met tweemaal Quickdown en eenmaal Spotlight de plaats van Spotlight in het spuitschema niet van belang is. Ook leek het er op dat niet zozeer de toepassingsmethode (conventioneel, luchtondersteuning, Wingssprayer) maar het spuitvolume een belangrijke rol speelt.