Dit zijn Zeeuwse oplossingen in de strijd tegen verdroging
Op veel plaatsen is de tarweoogst in het Zuidwestelijke kleigebied al grotendeels binnen. Op een wat snellere afrijping na heeft de opbrengst niet geleden onder de droogte, die in Zeeland al het hele groeiseizoen heerst. Integendeel. Dankzij de diepe beworteling. Tarweteelt is een klimaatbestendige teelt, luidt de voorzichtige conclusie.
Niet kerende grondbewerking
Vooral uien hebben veel meer te lijden onder de aanhoudende droogte, want dit gewas wortelt niet diep. Kunnen beregenen is cruciaal. Het valt CZAV op dat gewassen op percelen waar niet kerende grondbewerking is toegepast het beter lijken te doen. Dat schrijft de adviesdienst toe aan de betere capillaire werking van de grond. Ook percelen waar met stuwtjes water wordt vastgehouden in het voorjaar en/ of peilgestuurde drainage wordt toegepast lijken beter het droge voorjaar te zijn doorgekomen.
Verzilting en bladverbranding
Verder begint schade door verzilting zichtbaar te worden in gewassen die worden beregend in de vorm van bladverbranding. Dat valt af te leiden uit metingen van de EC (geleidbaarheid) waarde van het beregeningswater. In vergelijking met beregeningshaspels is druppelirrigatie minder gevoelig voor verhoogde EC waarden van beregeningswater. Bovendien gaan druppelslangen 10-30 procent efficiënter met water om en verloopt de toediening in tegenstelling tot beregening met haspels gelijkmatig. Maar de investeringskosten om te beginnen met druppelirrigatie zijn fors.