Groeiende interesse voor soortenrijke groenbemesters
Video: Soortenrijke groenbemesters mobiliseren stikstof: hoe werkt dat?
N-potentieel
Soortenrijke groenbemesters bevatten verschillende vlinderbloemigen zoals: erwten, wikke en klaversoorten die met hulp van Rhizobium bacteriën stikstof uit de lucht kunnen binden. Andere soorten zoals tillage rammenas, facelia of niger kunnen overtollige stikstof uit de bodem opnemen en opslaan voor de volgende teelt. Met de term N-potentieel geven we aan hoeveel stikstof een groenbemestermengsel kan opnemen. Dit kan variëren van 20 tot 100 kg stikstof per hectare.
Als vuistregel voor de stikstofwaarde van een groenbemester geldt: per 10 cm gewashoogte is ongeveer 10 kg N/ha beschikbaar.
Leer in deze video hoe dat werkt en hoe u dat kunt berekenen:
Komt de vastgelegde stikstof ter beschikking van de volgende hoofdteelt?
Dat hangt van een aantal factoren af:
Allereerst de C/N verhouding; een jong gewas, met veel vlinderbloemigen heeft een lage verhouding tussen koolstof (C) en stikstof (N). Het gewas wordt vrij snel en efficiënt door het bodemleven omgezet in nutriënten voor de volgende hoofdteelt. Een houterig gewas heeft een hoge C/N verhouding en verteert langzamer in de bodem. Een deel wordt dan ook omgezet in humus en vormt effectieve organische stof.
Een snellere vertering krijg je ook bij:
- Hogere temperatuur
- Verkleining van de groenbemester
- Veel en actief bodemleven
Regenwormen voelen zich thuis bij vlinderbloemigen. Ze voeden zich met gewasresten en maken wormenmest met organische stikstof.
We vatten het even samen.
Groenbemesters kunnen veel stikstof en andere nutriënten vangen en voorkomen zo uitspoeling. Dat geldt zeker voor soortenrijke mengsels met vlinderbloemigen. Het bodemleven voedt zich met de groenbemester en afhankelijk van de C/N verhouding komt een deel van de stikstof geleidelijk vrij. Deze kan worden benut door de volgende hoofdteelt. Er wordt ook stikstof ingebouwd in humus en organische stof. Deze draagt bij aan de bodemvruchtbaarheid op langere termijn.