Vroege peen en bewaarpeen dit jaar twee verschillende werelden
In Zuid-Nederland heeft heftige luizenaantasting grote gevolgen gehad voor de hectare opbrengsten. Uiteraard speelt de laatste weken ook de droogte in toenemende mate een rol. Zeker in Zeeland, waar zich na Flevoland het grootste deel van het areaal bevindt.
Weliswaar wordt er 20-25 cent per kilo betaald maar daarmee zijn de teeltkosten niet of nauwelijks gedekt, als de oogst niet meer dan 25 ton per hectare oplevert. Tegenvallende opbrengsten in combinatie met een forse krimp van het areaal vroege peen zorgen op dit moment voor krapte in het aanbod, aangezien het leeuwedeel van de oogst van bewaarpeen nog moet beginnen.
Weinig krimp in Flevoland
Precieze cijfers zijn er niet van, maar het ligt voor de hand dat het areaal vroege peen meer is gekrompen dan het totale areaal, dat daalde van ruim 6700 naar ruim 5400 hectare. Vooral op de zandgronden in Gelderland, Limburg en Noord-Brabant daalde het areaal procentueel gezien fors. De provincie Flevoland leverde procentueel gezien veel minder in. Vorig jaar registreerde het CBS in Flevoland 3639 hectare, dit jaar 3475 hectare.
Of de prijsvorming van vroege peen een indicatie geeft voor de eerste bewaarpeen noteringen in september, is nog maar de vraag. Alhoewel de droogte er in Noord-Nederland nu ook in hakt, staat de teelt er toch veel beter voor dan de vroege peen de afgelopen maanden. Weliswaar is er her en der sprake geweest van plantuitval bij opkomst, maar ziekten en plagen hebben het gewas tot nu toe niet bovengemiddeld gehinderd. Bovendien is de vochtvoorziening in Noord-Nederland op veel plaatsen duidelijk beter dan ten zuiden van de grote rivieren.
Bewaarkosten
Telers maken wel het rekensommetje of de meerprijs die het bewaren kan gaan opleveren, opweegt tegen de meerkosten. De energiekosten zijn immers een veelvoud van twee seizoenen geleden en er is geen zicht op dat de energiemarkt snel afkoelt.