Video: Droogte: Beregenen tijdens oogst bio-tafelaardappelen
Loonbedrijf Lokers uit Zevenbergen rooit de eerste biologische aardappelen bij het biologisch akkerbouwbedrijf Biotrio in Langeweg (NB). Om de aardappelen te kunnen rooien, wordt voor de rooier aan nog beregend.
De oogst viel wat eerder dan gemiddeld, zegt Kees van Beek van Biotrio. „Deze aardappelen waren al heel vroeg aan de maat.” Gerooid wordt hier met een Dewulf Kwatro zelfrijder. De tafelaardappelen van het ras Triplo zijn na de oogst opgeslagen in de mechanische koeling. De afzet verloopt via Nedato.
Om te kunnen rooien hebben de ondernemers binnen Biotrio in totaal 35 mm beregend op het perceel. „Na 25 mm lukte het nog niet, daarom hebben we er nog eens 10 mm bij gedaan.” De Triplo is vanwege zijn dunne schil kwetsbaar. Van Beek is tevreden over de opbrengst.
Biotrio teelt in totaal 16 hectare aardappelen. Het bedrijf telt in totaal 135 hectare.