'Werken met minder mest en middel vraagt nog meer kennis en kwaliteit van de telers'
Steeds meer zullen boeren een gezonde bodem als uitgangspunt kiezen voor hun teelten en daarmee duurzamer gaan werken, zowel bij bemesting als bij beheersing van ziekten en plagen. „Als je de bodem op orde hebt, kan je al veel bezuinigen op middelen. Ik zag dat een teler als Dingeman Burgers zo al geen bespuitiingen tegen luizen en Coloradokevers nodig had.”
Oomen zegt dat in het advies naar boeren steeds vaker de samenhang tussen alle maatregelen gaat tellen. Zo houdt een teler in de toekomst met de gewasvolgorde en de bemesting en andere teelthandelingen steeds meer rekening met het totaalplaatje. Bemesting staat in dienst van de bodem en de volgende gewassen. Daar waar mogelijk, vervangen akkerbouwers chemie door mechanische aanpak of streven ze naar beperking door de omstandigheden optimaal te maken.
KvickFinn
Tijdens de velddemo met mechanische onkruidbestrijding in Zevenbergschen Hoek, legde Oomen de werking van de KvickFinn uit, bij vakantieafwezigheid van de importeur. „Een probleem met dergelijke onkruiden bouwt zichzelf in jaren op. Je moet er ook met deze techniek jaren voor nemen om het terug te dringen.” Overigens ervaart het team dat de KvickFinn onderzoekt bij de bestrijding van wortelonkruiden dat een sterke reductie van wortelonkruiden mogelijk is, ook na een eerste behandeling.
Veenwortel, zeebies, kweek en heermoes zijn goed te reduceren met de machine. Soms gaat het moeizamer. Als voorbeeld noemt Oomen de haagwinde. „Die komt terug uit alle stukjes die je ervan snijdt. Hoe meer stukjes, hoe meer nieuwe plantjes teruggroeien.”
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes