Graanoogst ruim onder meerjarig gemiddelde
Duitse akkerbouwers oogsten 43 miljoen ton graan

De kwaliteit van met name de tarwe laat te wensen over. De regionale verschillen zijn nog groter dan in voorgaande jaren, aldus de DBV. „De langdurige droogte in veel regio’s toont eens te meer aan dat boeren de gevolg van klimaatverandering heel direct voelen”, zegt DBV-voorzitter Joachim Rukwied.
Enkele teeltgebieden hebben al sinds maart te kampen met droogte, terwijl in andere gebieden nog wel regen viel. De opbrengsten en kwaliteiten variëren sterk, afhankelijk van de verdeling van de neerslag, zegt Rukwied. Ook bij de andere gewassen verwacht hij veel lagere opbrengsten. Maïs, aardappelen en bieten hebben nog steeds te lijden onder de droogte.
Wintertarwe: gemiddeld 7,5 ton per hectare
Wintertarwe blijft veruit het belangrijkste graangewas met 2,9 miljoen hectare. Landelijk is gemiddeld 7,5 ton per hectare geoogst. De oogst kwam uit op 21,8 miljoen ton. De oogst van wintergerst (1,2 miljoen hectare) was goed voor gemiddeld 7,7 ton per hectare. Dat is een verbetering van het langjarig gemiddelde van 7,2 ton.
De totale winterkoolzaad wordt geschat op ruim 4 miljoen ton. Gemiddeld wed 3,7 ton per hectare geoogst. Dit jaar werd koolzaad geteeld op 1,08 hectare, dat is bijna 9 procent meer dan vorig jaar.
Voor de korrelmaïs durft de DBV nog geen inschatting te geven. Deze heeft in veel regio’s enorm geleden onder de droogte van de afgelopen weken.
'Verbod op gewasbescherming onverantwoord'
Rukwied roept de overheden op geen verdere landelijke beperkingen op de voedselproductie te leggen. „Gekeken naar de opbrengsten van de afgelopen jaren wordt heel snel duidelijk dat hier geen ruimte meer voor is. Het algemene verbod op gewasbeschermingsmiddelen dat door de Europese Commissie is gepland, is onverantwoord en zou de voedselvoorziening in Europa in gevaar brengen.”