Noodkreet uit het Oldambt: Ten Have schildert monumentale boerderij roze
In twee uur tijd hebben Boelo en zijn partner Annemarie afgelopen weekeinde het grootste deel van de voorgevel knalroze geverfd. „Helaas, het moet zo”, zegt de akkerbouwer. „Hopelijk krijgen we op deze manier aandacht voor ons probleem.”
Een diepe zucht komt uit de mond van Boelo ten Have. „Het raakt me enorm. We hebben zo veel tijd, geld en passie in deze boerderij gestoken, maar we komen niet verder.” Al sinds 1842 woont en werkt de akkerbouwfamilie Ten Have op deze locatie. Anno 2022 zwaait Boelo de scepter op de Oldambtster boerderij, de zevende generatie Ten Have die hier boert. „Mijn betovergrootvader heeft deze boerderij in 1865 laten bouwen.”
Ten Have heeft al veel in het gebouw geïnvesteerd. Zo’n tien jaar geleden heeft hij het dak van het woonhuis volledig onder handen laten nemen. „Oude pannen er af, dak renoveren en de oude pannen er weer op, precies zoals Monumentenzorg het wilde.” Ook de buitenkant van het huis is volledig gerenoveerd.
Acuut onveilige situatie
De boerderij, sinds de jaren zeventig een Rijksmonument, is gebouwd op vele palen die diep in de grond zijn gegraven. Toen de grondwaterstand tijdens de gaswinningen werd verlaagd, kwam de bovenkant van deze palen boven het waterpeil te staan, waardoor deze zijn gaan rotten. Dit leidde tot flinke verzakkingen, met grote gevolgen voor het gebouw.
In het hele woonhuis lopen grote scheuren door de muren; in een gang lopen ze over de volle breedte in de muur en in de betegelde vloer. In deze monumentale gang waren voorheen twee Griekse de blikvangers, nu is dat het houten frame dat de gang overeind moet houden. Dit houtwerk is een oplossing van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG), zegt Ten Have. „De gang werd erkend als acuut onveilige situatie. Daarop kwamen twee mannen die deze constructie hebben gemaakt. Deze wordt ieder jaar gecontroleerd en daarmee houdt het op.”
De tekst gaat verder onder de foto
Ten Have heeft er geen vertrouwen meer in dat er nog iets uitkomt, waarmee zijn problemen kunnen worden verholpen. „Ondanks al onze inzet is er nog steeds nul resultaat. Er is ons nog geen cent toegezegd.”
Lees en bekijk ook de fotoserie: Monumentale boerderij Boelo ten Have: ‘Gevangene van je eigen pand’
Een half jaar geleden heeft hij eigenlijk uit pure wanhoop gezegd dat hij de boel roze zou verven. Daar werd door instanties geschokt op gereageerd; het pand valt immers onder Monumentenzorg. Nu heeft hij de daad bij het woord gevoegd. „We hebben er totaal geen vertrouwen meer in, het heeft te lang geduurd.” Hoe lang de boerderij roze blijft? „Zo lang mijn problemen niet zijn opgelost, blijft het gebouw roze.”
Oproep Groninger Bodem Beweging
De Groninger Bodem Beweging (GBB) grijpt het initiatief van Ten Have aan om tijdens de lopende actiemaand ook andere gedupeerden van de gaswinning op te roepen hun huis roze te maken. Dat hoeft volgens woordvoerder Merel Jonkheid niet persé met roze verf. „Wij delen roze afzetlint uit waarmee de mensen hun huis deels kunnen inwikkelen.” Deze actie wordt gedaan uit solidariteit met de akkerbouwer uit Drieborg.
Het Instituut Mijnbouwschade Groningen wil niet nader ingaan op de situatie rond Ten Have, omdat het om een individueel geval gaat. Het IMG handelt schade af die ontstaat door de gaswinnning in Groningen en de gasopslag in Norg. Woordvoerder Berend Henk Huizing erkent dat er knelgevallen zijn, maar kan hier verder niet op ingaan.