‘Met huidig middelenpakket uien niet onkruidvrij te houden’
In het proefveld waarin was gespoten met de herbiciden die op dit moment zijn toegelaten, stak menig onkruid hoog boven de veelal gestreken uien uit. „We redden het niet om de uien hiermee schoon te houden”, zei Johan Borooijmans van Agrifirm.
Naast het smallere aanbod van gewasbeschermingsmiddelen speelt de droogte van deze zomer een grote rol. Hierdoor hebben de bodemherbicides hun werk niet goed kunnen doen. Het schoonste object is het veld waarin Wing P is toegepast bij 10 procent opkomst. „Maar ook dit veld is niet echt schoon.”
Vroeg starten met bodemherbicides
Brooijmans adviseerde de uientelers om de bodemherbicides al vroeg in te zetten. „Hoe eerder je ze inzet, hoe verder je komt.” Maar er zijn meer factoren die een rol spelen. Hij wees op voldoende diep zaaien, een egaal zaaibed en gesloten grond.
Onder zulke droge omstandigheden zullen akkerbouwers het anders moeten oplossen, zoals een combinatie van chemisch en mechanisch. De vraag naar mechanische technieken, zoals een schoffel of een wiedeg, neemt duidelijk toe, gaf Hans Hoogland van Steketee aan. „Klein kruiskruid is één van de grootste problemen. Gangbare akkerbouwers gaan er ook steeds meer toe over om deze mechanisch aan te pakken.” Zijn advies: Begin zo vroeg mogelijk met schoffelen.
Contactherbiciden verdwijnen
Ook in voorgaande jaren lagen op de Rusthoeve herbicidenproeven. Vorig jaar werd al de vrees uitgesproken dat het in een nieuw droog voorjaar, zoals in 2020, lastig zou worden zonder Pyramin en CIPC. Per dit jaar zijn ook Emblem Flo / Bromotril als belangrijke contactherbiciden weggevallen. Zeker als het droog is zijn dit belangrijke middelen.