Economische zorgen drukken graanprijzen

De economisch zorgen bepalen momenteel mede de graanmarkten. Donderdag zwakten alle markten weer af. Macro-economische gegevens en de nieuwe lock-down in China wijzen op een economische vertraging wat schadelijk is in een context van een terugkeer naar een recessie. Bovendien heeft een energiecrisis effect op de graanprijs. In Europa, waar gas en elektriciteitsprijzen onthutsende niveaus bereiken, moeten huishoudens bezuinigen op hun uitgaven aan voedsel, verwarming, reizen, enz.
Oekraïne
Internationaal wordt de prijsdruk ook gevoed door de hervatting van de Oekraïense graanexporten. Echter het Russische bombardement op de haven van Nikolayev herinnert ons aan een permanente onzekerheid van de Oekraïense export. De verdere vooruitzichten voor de Oekraïense tarwevoorziening zijn niet erg rooskleurig. Volgens de Oekraïense Agrarische Raad zal het tarwe-areaal volgend seizoen verder dalen. Dit als gevolg van het gebrek aan cashflow. Dit zou in 2023 resulteren in een oogst van slechts 15 miljoen ton tarwe, tegen dit jaar 19 miljoen ton en 30 miljoen ton in 2021.
Zwakke euro
De zwakke euro beperkt de verliezen voor de Europese tarwe. Deze is nu daardoor competitief op de internationale markten. Desondanks kocht Algerije begin deze week 60.000 ton Russische tarwe voor 365 dollar p/t C&F. Ze dook daarmee 10 to 15 dollar onder de Europese aanbiedingen. De Russische export heeft nog geen goed ritme, maar zal naar verwachting versnellen aangezien de Russische productie op koers ligt voor een record-opbrengst van ruim 90 miljoen ton. Door een directe aankoop kocht Egypte (GASC) 120.000 ton Russische tarwe voor ongeveer 340 dollar p/t C&F voor levering 10-20 november.