Frankrijk: ‘Wordt 2022 slechtste aardappeljaar sinds 2000?’

Frankrijk krijgt dit jaar mogelijk de slechtste aardappeloogst sinds het jaar 2000. Deze voorlopige conclusie trekt de Vereniging van Franse aardappeltelers (UNPT) op basis van haar recentste proefrooiingen. De laatste proefrooiingen bevestigen de historische verslechtering van de opbrengsten met minimaal 1,5 miljoen ton (-20 procent) ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. De oorzaak is de extreme hitte en droogte. Dit gemiddelde verlies kan zelfs oplopen tot -30 procent voor niet-geïrrigeerde aardappelen, met extremen tot zelfs -50 procent.
Donker jaar
Het gevolg is dat Franse aardappeltelers, in het bijzonder die leveren aan de industrie en zetmeelfabrieken, een ‘donker’ jaar verwachten. Ze bereiden zich voor op zeer ingrijpende financiële verliezen die volgens de eerste schattingen meer dan 200 miljoen euro zouden kunnen bedragen.
Voortbestaan
Om het voortbestaan van de Franse teeltbedrijven en de aanplant voor 2023/2024 te verzekeren, doet UNPT een oproep aan alle partijen in de keten om de aardappeltelers te helpen dit historisch moeilijke moment te doorstaan. Daartoe wil de UNTP een spoedvergadering beleggen. De UNPT wil dat de prijzen die de telers ontvangen, worden herzien en dat de waarde beter wordt verdeeld in de keten. De vereniging vraagt met name de retail flexibiliteit in de contracten ten overstaan van de volumes die niet door de telers kunnen worden geleverd. De organisatie vraagt ook om staatssteun. „De telers kunnen niet alleen de lasten dragen voor de gevolgen van extreme weersomstandigheden", aldus de UNPT.
NW-Europa
Het is weer een droge week geweest in NW-Europa. De verwerkers zetten zich schrap voor een aanzienlijke vermindering van de opbrengst van het hoofdgewas terwijl ze tegelijkertijd hun concurrentiepositie op de wereldexportmarkten willen verstevigen. De export van producten heeft het afgelopen jaar recordniveaus bereikt. Op de fysieke markt verwerken de fabrieken de gecontracteerde vroege aardappelen. Er is weinig interesse om vrije aardappelen bij te kopen. De verwerkers zijn in afwachting op de verwachte toename van het aanbod door de voorspelde neerslag voor de komende week. De exportmarkt is prijshoudend en met een gezonde koopinteresse van veel importerende landen.
Termijnmarkt
Het april-contract’23 beweegt zijwaarts. De noteringen zakten de afgelopen dagen terug van 28,30 euro naar 27,00 euro. Vrijdagmorgen herstelde de markt zich weer richting bovenkant 28,00 euro.