Fotoserie: Geïntegreerde aanpak inzichtelijk gemaakt op Plant- en Bodemgezondheidsdag Valthermond
Met de geïntegreerde aanpak van de teelt streven telers ernaar hun gewassen gezond en productief te houden. Monitoren en slim en op tijd inzetten van middelen en maatregelen dragen bij aan een gezond bladapparaat op de suikerbiet. Beeld: Jorg Tönjes
Integrated Crop Management (ICM) is het combineren van alle mogelijkheden in de teelt om met lage inzet van middelen een goede productie te houden. Op de Plant- en Bodemgezondheidsdag van dinsdag 6 september in Valthermond was dit het thema. Het evenement werd georganiseerd door Wageningen Universiteit en Research samen met Agrio. Het onderzoek is gefinancierd door de telers via de Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw.
„De problemen die spelen hebben vaak te maken met klimaat, energierekening, kunstmest, maatschappelijke onrust, maar ze zijn niet los te zien van de bodem”, aldus onderzoeker Marleen Riemens. Collega Joeke Postma: „Boeren zij daar actief mee. Wel 45 procent wekt zijn eigen duurzame energie op. Telers zijn bezig met koolstofcredits, met elektrisch beregenen, eigen sojavervangers telen, de biodiversiteit. Ze zijn druk met werken aan oplossingen.”
Volgens Riemens is ICM een belangrijke strategie om oplossingen te vinden voor plant- en bodemgezondheid. „Denk bijvoorbeeld aan het aanpakken van onkruid over de hele vruchtwisseling en niet alleen in het gewas van dat moment.” Tijdens de themadag bezochten de deelnemers veldpresentaties over alle aspecten van ICM: gewasdiversiteit, robuuste rassen, bodembeheer en -bewerking, monitoring van gewas en ziekten en plagen en het uiterste wat telers dan doen: gericht ingrijpen als andere opties gebruikt zijn.
WUR-onderzoeker Johan Booij discussieert met telers over de juiste gewassen en de beste volgorde in een duurzaam bouwplan. Hoe ga je om met en aaltjesgevoelig gewas? Waar plaats je bestrijder tagetes (Afrikaantjes) van Pratylenchus penetrans? Is vezelhennep vanwege de onkruidonderdrukking een goede plek te geven in het bouwplan of is de sterke vermeerdering van Pratylenchus penetrans zwaarwegender? Kan je als teler een seizoen gerst weglaten om tagetes in te passen? Is het middelenpakket groot genoeg om uien te telen in de Veenkoloniën?
Traditioneel gaat het in de Veenkoloniën om de teelten zetmeelaardappelen, suikerbieten en graan. De teelt 1:2 zetmeel zal uit duurzaamheidsoogpunt niet meer vol te houden zijn, verwachten aanwezige boeren. Is met geïntegreerd gewasmanagement een boterham te verdienen of zijn er extra mogelijkheden nodig in de vorm van andere gewassen en nieuwe (milieuvriendelijker) middelen? Klik midden op de foto voor het complete breedbeeld.
Derk van Balen geeft uitleg over minder intensieve grondbewerking. Ondieper werken met lichtere machines, goede groenbemesterkeuze en directzaai komen aan de orde.
Er komen nieuwe rassen aan in de aardappelen, uien en bieten. Bert Evenhuis van WUR en Doretta Boomsma van pootgoedhandelshuis HZPC gaven uitleg over hoe je die sterke rassen kunt inzetten en hoe je de resistentiegenen moet beschermen tegen doorbraak door de ziekte met resistentiemanagement. Gewasbescherming kan halveren, stellen zij. Klik middenop de foto om de brede foto te zien.
Het Akkervarken kan helpen bij het bestrijden van aardappelopslag. Ze zoeken de achtergebleven knollen met hun scherpe reukvermogen op.
Organische stof verbetert de bodem als het waterhuishouding en nutriëntenbinding betreft. Marie Wesselink zegt dat compost hierbij een goede langdurende bron is. Ze sprak met de telers over de juiste balans tussen drijfmest, compost, bokashi en kunstmest.
Als het aardappelgewas fysiologisch ouder wordt, raakt het gevoeliger voor de schimmelziekte alternaria. Door rekening te houden met zowel die veroudering van het gewas als de infectiedruk van de alternariaschimmel, kan de teler het juiste moment kiezen voor de eerste bestrijding van de ziekte. Het pakket fungiciden is volgens onderzoeker Geert Kessel beperkt en daarom is besparing op het aantal spuitbeurten noodzakelijk.
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste akkerbouwnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Akkerwijzer.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.