Akkervarken is effectieve opruimer van aardappelopslag
„Ze mogen aan alle kanten vies worden, hun neusjes blijven schoon”, zegt Hoekzema, kijkend naar de Akkervarkentjes, die ter gelegenheid van de Plant- en Bodemgezondheidsdag op een met schrikdraad afgezet veldje rondscharrelen. Behaarde varkensrassen zijn geschikt voor het werk in het open veld, anders krijgen ze last van zonnebrand.
De varkens zijn heel bedreven in het vinden van de knollen. Eerst zoeken ze in rechte sporen de rijen af waar de meeste knollen na het rooien achterblijven. „Ze beginnen met het laaghangend fruit. De rooier laat de meeste knollen achter in rijen met een afstand van anderhalve meter. Als ze die allemaal systematisch nagelopen hebben gaan ze met de rest van het veld bezig.” De varkens zijn van een bedrijf in Valthermond, die het vlees verkoopt in de buurt.
Voor telers is het ongunstig als er veel opslagplanten in een perceel komen in een volgend jaar. Behalve dat het onkruid is, levert het ook primaire bronnen voor phytophththora op en kunnen aaltjes die de aardappel als waardplant hebben overleven door de opslagplanten. Met zes varkens op een hectare raakt Hoekzema goed van de opslagplanten af. Hij paste de methode toe op ongeveer 10 hectare. De meeste telers strijken aardappelopslagplanten aan met glyfosaat om ze te bestrijden in de volgteelt. De varkens vreten de knollen al direct na het rooien van de zetmeelaardappelen en voorkomen dat de planten zich kunnen ontwikkelen.
Cichorei
„We hebben ze ook ingezet om cichoreiplanten op te ruimen die uit schieters in de teelt groeiden. Dat bleek ook goed te werken met de varkens”, zegt Hoekzema. Om ze goed binnen de bedoelde stukken van percelen te houden moet er een schrikdraad omheen met genoeg spanning. Mochten ze dan buiten het stuk land iets zien dat nog lekkerder is dan waar ze voor ingezet worden, dan blijven ze binnen het draad.
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes