Brede weersverzekering krijgt honderden meldingen van droogteschade
In Nederland gaat het om 350 meldingen van droogteschade, in Vlaanderen nog eens 450. Ook in Luxemburg is de schade enorm. „Dit is heel heftig”, zegt directeur Jan Schreuder van Vereinigte Hagel. Hoe groot de schade in Nederland zal worden, kan hij nog niet zeggen, omdat veel van de gewassen met schade nog geoogst moeten worden. Het is al wel duidelijk dat de omvang van de schade in Vlaanderen groter is dan de binnengekomen premie.
Het gebied met de meeste droogteschade in Nederland is het zuidwesten. Daarnaast komen er veel meldingen uit Limburg/Oost-Brabant en de Achterhoek/Overijssel. Het gaat om alle gewassen te velde; zoals aardappelen, uien, bieten, sierteelt, maïs en fruit.
Complete misoogsten
Maar ook binnen de regio’s en gewassen zijn grote verschillen. „We zien complete misoogsten tot schade die net onder de uitkering valt.” De oorzaken hiervan kunnen divers zijn: het tijdstip van zaaien of planten, wel of geen bui gehad, grondsoort of rassen, verklaart Schreuder.
In Flevoland zijn opvallend minder meldingen van droogteschade. Hier hebben veel telers gekozen voor een premiekorting wat betekent dat ze om een hoger eigen risico op droogte hebben gevraagd. Omdat deze telers kunnen beregenen, durven zij dit risico aan, aldus Schreuder.
De schade als gevolg van het droge en hete groeiseizoen is in heel West-Europa aanwezig. Echter, alleen in Nederland, België en Luxemburg kunnen telers zich hiertegen verzekeren.
Gevolgen voor premie
Wat deze grote schade gaat betekenen voor de premie van volgend jaar is nog niet duidelijk. Schreuder vermoedt dat het voor Nederland (nog) geen impact heeft op de premie, in Vlaanderen moet daarentegen wel iets gebeuren. Vereinigte Hagel is in veel West-Europese landen actief, waardoor de verzekeringsmaatschappij de mogelijkheid heeft voor geografische risicospreiding.
Het kan volgens Schreuder echter niet zo zijn dat één land structureel verlies lijdt en dat andere landen daar voor moeten betalen. „In principe moet elk land zichzelf zien te bedruipen. In Vlaanderen zijn we nu drie jaar actief en het waren drie jaren met grote schade.” Schreuder denkt aan een combinatie van maatregelen die er voor moeten zorgen dat Vlaanderen weer voldoende geld in kas heeft om eventuele nieuwe schades te kunnen opvangen. Dat kan zijn een premieverhoging maar ook een aanpassing van de verzekeringsvoorwaarden is een optie.