‘Vast subsidiebedrag voor brede weersverzekering’

Voor de brede weersverzekering staat nu een vaste subsidie van 17,5 miljoen euro per jaar. Dit geld wordt verdeeld onder alle deelnemende akkerbouwers, tuinders en fruittelers. Hoe meer boeren meedoen, hoe lager het subsidiebedrag per teler is. „Het succes van de brede weersverzekering heeft dus een negatieve invloed op de subsidie; het geld wordt immers verdeeld over alle deelnemers”, zegt directeur Jan Schreuder van Vereinigte Hagel.
Drempel
Hij merkt dat dit een drempel vormt voor telers. Het niet vooraf weten hoeveel tegemoetkoming ze krijgen, weerhoudt een aantal van hen om deel te nemen aan de brede weersverzekering. In Vlaanderen is dit nu al het geval: hier krijgen telers gegarandeerd 65 procent van hun premie retour als tegemoetkoming.
Die onzekerheid rond het bedrag moet van tafel, en daar kan de overheid een grote rol in spelen, vindt de directeur. „De overheid wil graag dat meer akkerbouwers zich verzekeren tegen de risico’s van extreem weer. Dan moet ze dat ook maximaal ondersteunen. Het is een publiek-private samenwerking. De brede weersverzekering is een belangrijk sluitstuk in het risicomanagement in de akkerbouw.”
Dit jaar hebben circa 2.600 boeren en tuinders een brede weersverzekering afgesloten. Dat is 4 procent meer dan vorig jaar.
Brede weersverzekering in veel landen opgestart
In heel Europa is de tendens richting het opzetten van een brede weersverzekering merkbaar. Binnen de EU hebben de meeste landen inmiddels zo’n verzekering opgestart. „Landen als Frankrijk, Polen, Italië, Luxemburg en Vlaanderen hebben het al, Duitsland begint er nu ook mee.” Ook de overheden willen meedenken en meebetalen aan de brede weersverzekering: zo komt er subsidie vanuit Brussel en ook Den Haag draagt zijn steentje bij voor de Nederlandse telers. „Maar het is uiteindelijk de individuele boer die bepaalt of hij al dan niet mee wil doen.”
Het extreem droge groeiseizoen van dit jaar heeft geleid tot grote schade in de gewassen. Enkele honderden telers hebben zich bij Vereinigte Hagel gemeld met schade in hun gewassen als gevolg van het extreem droge groeiseizoen. Over de omvang van de schade kan de verzekeraar nog geen uitspraken doen. In Nederland gaat het om 350 meldingen van droogteschade, in Vlaanderen nog eens 450. Ook in Luxemburg is de schade enorm. In Vlaanderen is de omvang van de schade in Vlaanderen groter dan de binnengekomen premie.