Ecologische Autoriteit start op 19 september
Minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof maakte vandaag de plannen en de opdracht voor de Ecologische Autoriteit bekend. Volgens de minister is het nieuwe adviesorgaan onafhankelijk en verantwoordelijk om te controleren of ‘de essentiële ecologische informatie aanwezig is voor besluitvorming’. De Ecologische Autoriteit toetst dus de wetenschappelijk onderzoeken en inzichten die nodig zijn voor besluiten van onder meer provincies over natuurdoelanalyses en gebiedsprogramma’s.
De provincies moeten voor 1 juli 2023 plannen indienen hoe ze de kwetsbare Natura 2000-gebieden gaan beschermen. Het is aan de Ecologisch Autoriteit om deze plannen te toetsen en te adviseren aan de provincies zodat de door de overheid ingestelde doelstellingen worden gehaald.
Gebiedsprogramma
Voor elke adviesvraag vanuit de provincies en Rijk stelt de Ecologische Autoriteit een werkgroep samen met onafhankelijke ecologen en andere deskundigen. Deze werkgroep stelt vervolgens het toetsingsadvies op. Nadat de toetsing van de gebiedsprogramma’s is afgerond, volgt een tussentijdse evaluatie en wordt bekeken of aanpassingen met betrekking tot de huidige organisatievorm en wijze van instelling wenselijk zijn.
In het begin ligt de focus van het adviesorgaan op de onderbouwing van effecten op natuur en water. In de tweede fase zal volgens de minister Van der Wal meer ruimte zijn voor overige advisering.
Acht jaar
Hans Mommaas, directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), is de voorzitter van de Ecologische Autoriteit. Hij start hiermee op 1 november. Hij wordt bijgestaan door ten minste 14 plaatsvervangende voorzitters.
De Ecologische Autoriteit wordt in eerste instantie ingesteld voor een periode van acht jaar. Tegen het einde van deze periode wordt bekeken of verlenging van de opdracht noodzakelijk is, zo laat de stikstofminister weten.
De bekostiging van het adviesorgaan vindt plaats vanuit het Transitiefonds van het Rijk.