‘2022 de boeken in als moeilijk en duur jaar’
NEPG: Aardappeloogst naar 20 tot 21 miljoen ton
Het areaal consumptieaardappelen in de vier NEPG-landen wordt geschat op 510.938 hectare, dat is ruim 3 procent meer dan vorig jaar en bijna 2 procent meer dan het vijfjarig gemiddelde. In Nederland is het areaal consumptieaardappelen zelfs 7,7 procent groter dan vorig jaar. Als gevolg van de droge en hete zomer zijn eerdere verwachtingen flink getemperd. De verschillen tussen landen en regio’s zijn groot.
Frankrijk en België zwaarst getroffen
Volgens NEPG zijn de Franse en Belgische telers het zwaars getroffen. In België wordt gesproken over een verlies van 20 procent. De Nederlandse telers komen er relatief beter af, vooral de akkerbouwers boven de grote rivieren waar meer neerslag viel dan elders. Een aantal boeren zal door de lagere opbrengsten niet kunnen voldoen aan zijn contracten, verwacht NEPG.
Het jaar 2022 gaat de boeken in als een moeilijk en duur jaar. Niet alleen omdat de hectareopbrengsten (veel) lager uitvallen, maar ook vanwege de hoge energie- en beregeningskosten, stelt de NEPG. De hitte van de afgelopen zomer heeft gezorgd voor problemen in kwaliteit en bewaring. Er zijn berichten van te hoge onderwatergewichten en achterblijvende lengtegroei. Zorgwekkend wordt ook de kiemrust. Zelfs als regen nu zorgt voor betere rooiomstandigheden, blijven blauwe plekken een probleem. Vrgoege kieming zal een goed bewaarseizoen ook lastiger en duurder maken, aldus NEPG.
Contracten niet meer kostendekkend
De contracten voor 2022/2023 waren al vroeg getekend, de prijzen hiervan waren op dat moment acceptabel. Maar als gevolg van de oorlog in Oekraïne zijn de productiekosten in het afgelopen half jaar enorm gestegen. Hierdoor dekken de actuele contractprijzen de werkelijke kostprijs niet meer. Veel boeren maken zich zorgen over hun rendement. Een deel van de akkerbouwers vraagt zich af hoeveel hectares aardappelen ze volgend jaar moet telen.
PCA: 19 procent lagere opbrengsten Fontane
Ook de Belgische PCA ziet een beduidend lagere aardappelopbrengst. Uit proefrooiingen op 33 praktijkpercelen blijkt dat Fontane een opbrengst laat zien die 19 procent kleiner is.
Het Duitse aardappelhandelshuis Weuthen schatte eind augustus nog in dat dat de beschikbaarheid van grondstoffen met 24 tot 25 miljoen ton groter zal zijn dan in 2018.