Sensus schuift doelstelling 10 ton inuline in 2023 naar achteren

De verwerker heeft zich in 2015 als doel gesteld om de teelt in 2023 naar een gemiddelde inuline-opbrengst van 10 ton per hectare te loodsen. Dat doel blijkt nu te ambitieus, erkent René Schunselaar, manager Agro bij Sensus. Hij denkt dat het doel van gemiddeld 10 ton wel binnen enkele jaren te realiseren is.
Sensus heeft in de afgelopen jaren ingezet op het verhogen van de inulineopbrengsten. „We zijn begonnen met 7 ton, we zitten nu op gemiddeld ruim 8 ton, we gaan nu op naar 9 ton.”
Nieuwe rassen Soupir en Dunite
Om het doel van 10 ton inuline te bereiken, trekt de verwerker onder meer hard aan rasontwikkeling. Dit jaar zijn er twee nieuwe rassen beschikbaar, namelijk Soupir en Dunite. Beide rassen hebben een specifieke tolerantie tegen sulfonyl-urea herbiciden die in cichorei zijn toegelaten. De introductie van rassen met deze specifieke herbicidetolerantie heeft de inulineopbrengst geen goed gedaan, omdat ze wat achter blijven ten opzichte van de standaard rassen. „Op dat vlak zijn we bij de introductie van deze rassen circa tien jaar achteruit gezet.” Maar ook deze speciale rassen zetten stapjes in de goede richting, laat de rassenlijst zien. Het eerste ras Chrysolite dat in 2013 werd geïntroduceerd, zat op een relatieve financiële opbrengst van 90, nu staan deze rassen al op 95 of zelfs 97.
Sensus wil ook komend jaar het areaal cichorei uitbreiden, omdat de vraag naar het eindproduct inuline blijft groeien. Vanwege de groeiende inulineverkoop heeft Sensus haar fabriekscapaciteit uitgebreid. Doel is om een relevante speler in de wereldmarkt van oplosbare vezels, zoals inuline uit cichorei, te blijven.
Contractering nieuw teeltseizoen
De contractering voor het nieuwe teeltseizoen gaat op korte termijn beginnen. Het cichoreicontract is verbeterd. Zo neemt Sensus met ingang van het nieuwe teeltjaar de transportkosten geheel voor eigen rekening. Deze werden tot nu toe grotendeels doorberekend aan de telers.
Ook belangrijk is de hogere contractprijs. In de nieuwe contracten voor de teelt van 2023 bedraagt deze € 90 per ton voor reguliere telers versus € 73,25 nu. „Met deze aanpassingen hopen we meer areaal te kunnen contracteren bij bestaande en eventueel nieuwe telers.”
Loyaliteitspremie
De cichorei voor Sensus wordt geteeld in het zuidwesten, het zuidoosten, het noordoosten en in Wallonië. Het liefst ziet Sensus groei bij de huidige telers, omdat deze al ervaring hebben met de teelt. Om dat te bereiken, heeft het concern een loyaliteitspremie in het leven geroepen. „Maar gezien de uitbreiding van het areaal verwacht ik dart er ook zeker ruimte is voor nieuwe telers”, aldus Schunselaar.
Hoeveel hectare Sensus wil groeien, wil Schunselaar niet zeggen. Uit concurrentieoverwegingen doet hij geen uitspraken over arealen. „Maar het gaat wel over een relevante uitbreiding.” Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werd in Nederland in 2021 op 3.839 hectare cichorei geteeld.
Campagne 2022: bovengemiddelde inulineopbrengst verwacht
De cichoreicampagne is donderdag 8 september weer van start gegaan. Sensus verwacht op basis van steekproeven een gemiddelde wortelopbrengst, maar een bovengemiddelde inulineopbrengst vanwege een hoger inulinegehalte. De verschillen zullen groot zijn, zowel tussen als binnen teeltgebieden. „Er zullen heel goede percelen zijn, maar ook percelen die gaan tegenvallen. Er zullen diverse telers zijn die 10 ton inuline per hectare gaan halen, maar gemiddeld komen we daar nog niet op.”