Bronzen Sikkel ATH22 voor Nucrop elektrische loofdoder
Werken met de Nucrop heeft met het steeds meer wegvallen van loofdodingsmiddelen direct praktische waarde, geeft de jury aan. Daarnaast is het systeem echt innovatief, en geen doorontwikkeling van.
De Nucrop is er in een 9- en 12-meter-uitvoering en bestaat uit een spuitboom voorop de trekker die de geleidingsvloeistof -Volt.fuel- verdeeld en een applicatieboom en generator -Volt.cube- achterop de trekker die stroom opwekken en door het gewas leiden.
De voordelen van het werken met de Nucrop liggen vooral op het vlak van snelle loofdoding en het behouden van kwaliteit van de aardappel, gaf Ronny Traas van ‘bedenker’ Nufarm deze zomer tijdens de machine-introductie aan. Ook valt de termijn waarop het gewas echt dood is binnen smallere marges zodat er meer te sturen valt met het tijdstip van loofdoding. „Belangrijk bijvoorbeeld als een teler een late aardappel nog net wat door wil laten groeien voor een hoger onderwatergewicht.”
Geen vervolgschade
Traas wees er ook op dat de Nucrop past in de strategie van de Green Deal en Van boer tot bord. De geleidingsvloeistof bevat geen residu. Daarnaast is de energiebehoefte volgens hem vergelijkbaar met loofklappen en twintig keer minder dan loofbranden. Kijkend naar de kwaliteit van het gewas constateert hij dat „in alle proeven die zijn uitgevoerd, geen vervolgschade aan de knollen is gevonden."
Nufarm, een wereldwijd opererende onderneming blijft betrokken op teelttechnisch gebied, Kamps de Wild (Zevenaar, GL) pakt de verkoop op. Beide bedrijven onderzoeken ook de mogelijkheid voor inzet in onkruidbestrijding.
Tweede en derde prijs
De tweede prijs werd gewonnen door Agrifac, fabrikant van veldspuiten en bietenrooiers, met de AtmosAdativePLus. Dit is een veldspuit met een geintegreerd weerstation, waarmee het mogelijk wordt elke paar seconden de dynamische instellingen aan te passen aan de luchtcondities in het gewas, waardoor de middelen effectiever benut worden.
Werktuigenfabrikant Kverneland sleepte de derde prijs in de wacht met een speciale zaaitechniek die het mogelijk maakt in clusters kunstmest exact bij het maiszaadje toe te dienen. Dat levert kunstmestbesparing op.
Tekst: Arie Coster
Startte na ‘Dronten-Landbouwtechniek’ bij een landbouwmachinefabrikant. Ging door in journalistiek, speciaal onderwijs en coaching. Schrijft nu bij Agrio over Mechanisatie.
Beeld: Trekkerweb, Fenneke Wiepkema