Hak stapt over op Zeeuwse PlanetProof kidneybonen
Hak experimenteert al een paar jaar met het telen van exotische bonensoorten in Nederland en de grote rode kidneyboon doet het zo goed, dat Hak nu opschaalt van 25 naar 100 procent lokaal geteelde bonen. Kidneybonen zitten boordevol ijzer en eiwitten en worden steeds meer gegeten door de Nederlandse consument.
Tot voor kort kocht Hak een groot deel van de kidneybonen in Noord-Amerika en Canada, maar het bedrijf haalt alles het liefst in een straal van 125 kilometer rondom de fabriek in het Noord-Brabantse Giessen. „Niet alleen scheelt dat transport en dus CO2-uitstoot, we willen ook zorgvuldig omgaan met de aarde en we vinden het belangrijk dat we onze telers kennen,” legt Hak-directeur inkoop Joachim Nieuwhoff uit. „Kidneybonen zijn nog een vrij nieuw gewas en PlanetProof is een andere manier van werken, maar het is een gewas met uitstekende teeltkansen.”
Eens iets anders
Akkerbouwer Berend Boone (23) had geen enkele ervaring met de teelt van bonen, maar wilde wel eens iets anders. Dus toen de agrarische coöperatie CZAV vorig jaar telers zocht van kidneybonen zei hij ja. Samen met zijn ouders zit hij in een maatschap en zij boeren op 113 hectare zwaardere kleigrond, waarop ze aardappelen, suikerbieten, uien, graszaad en graan verbouwen. Vorig jaar zaaide hij 3,5 hectare kidneys en dit jaar anderhalve hectare meer.
De kidneybonen passen goed in zijn bouwplan en zijn goed voor de bodem (geen intensief gewas) en biodiversiteit (vlinderbloemen). Hij vindt zijn planten er, ondanks de extreme droogte, fris bij staan. Boone heeft ze niet beregend, want zijn bedrijf ligt nét naast het gebied dat zoet water kan afnemen uit het Volkerak-Zoommeer.
PlanetProof telen
Boone is, net zoals alle andere Nederlandse telers van Hak, On the way to PlanetProof gecertificeerd. Met het keurmerk werken boeren, tuinders en andere bedrijven toe naar een duurzamere landbouwproductie die in evenwicht is met de draagkracht van de aarde. Ook werken keurmerkhouders aan de duurzaamheidsdoelstellingen van het Klimaatakkoord, met als doel om in 2030 49 procent minder broeikasgassen uit te stoten dan in 1990.
„Hak betaalt voor de extra inspanningen en kosten van het PlanetProof telen zoals een gedoseerde hoeveelheid mest en groene gewasbeschermingsmiddelen. Bovendien moet ik alles ook vastleggen en kan er onverwacht gecontroleerd worden.” Boone zit er niet mee. Hij is blij met de duurzame teelt die hem ook nog bonuspunten oplevert. De akkerbouwer is benieuwd wat zijn kidneybonen gaan opleveren. „Vorig jaar had ik 2.200 kilo netto per hectare, maar nu verwacht ik meer.”
Bean Deal
Dit jaar zijn op 150 hectare in Nederland, vooral in Zeeland en deels in de Hoeksche Waard, kidneybonen geteeld. Dat past bij de onlangs gesloten ‘Bean Deal’ (eigenlijk Green Deal) tussen het ministerie van LNV en 56 partijen, waaronder Hak. Daarin staat dat Nederland minder afhankelijk wil worden van het buitenland als het gaat om de teelt van eiwitrijke gewassen, zoals kidneys, kikkererwten en sojabonen.
Tekst: Ellen De Vriend
Journalist, eindredacteur van diverse kranten en auteur in Zeeland. Schrijft freelance voor het vakblad Stal en Akker bij Agrio.
Beeld: Ellen De Vriend