‘Teelt bieten zonder herbiciden schier onmogelijk’
Bieten- en cichoreitelers ontkomen niet aan het steeds vaker toepassen van een mechanische onkruidbestrijding in hun gewassen. Er worden steeds minder middelen toegelaten en van een aanzienlijk aantal dient een herregistratie plaats te vinden. Verder neemt de efficiency van de middelen af door de hogere eisen voor driftreductie. Deze zorgen immers voor steeds grotere druppels.
Ook de resistentieontwikkeling in onkruiden is een toenemend probleem. Een gevolg van de Green Deal is dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen vóór 2030 met 50 procent moet worden gereduceerd. Op ’t Root: „We vragen ons hardop af of er nog wel voldoende middelen overblijven. Al deze ontwikkelingen leggen een zware druk op de bietenteelt.”
Onkruidplatform
De optelsom van deze ontwikkelingen was voor Cosun aanleiding een onkruidplatform in te richten in percelen met bieten en cichorei. Hier worden verschillende mechanische en chemische systemen van onkruidbeheersing uitgeprobeerd. Succesvolle concepten en ideeën kunnen zo snel in de praktijk worden opgepakt. Zo werden afgelopen jaar in Baexem op een bietenperceel diverse vormen van mechanische onkruidbestrijding beproefd. Dit jaar vinden op vier locaties dergelijke proeven plaats. Machinefabrikanten en ontwikkelaars met perspectiefvolle machines krijgen de ruimte om hun kunsten te vertonen. Met diverse schoffelmachines (camera-gestuurd) en wiedeggen wordt geprobeerd de onkruiden te verwijderen. Daarbij bleek dat met de juiste aandacht voor de afstelling, of het toevoegen van vingerwieders, mooie resultaten zijn te behalen.
Verder dient de instelling van de wiedeg zeer secuur te gebeuren. Dit kan per perceel/gewas verschillen. Voor een effectieve mechanische onkruidaanpak is het essentieel dat de teler direct kan ingrijpen bij het kiemen van de onkruiden en niet hoeft te wachten op de loonwerker. Immers het moment van ingrijpen is bepalend voor het uiteindelijke resultaat. De machine dient dus op het bedrijf beschikbaar te zijn.
Noodzaak herbiciden
Aan mechanische onkruidbestrijding is dus niet te ontkomen. Op ’t Root heeft echter niet de illusie dat de bietenteelt totaal zonder herbiciden kan plaatsvinden. „Bij een normale onkruiddruk levert de mechanische onkruidbestrijding normaliter een goed resultaat. Bij een hoge onkruiddruk ontkom je veelal niet aan een chemische bestrijding. Een mogelijke optie bij percelen met een hoge onkruiddruk is om te kiezen voor de Conviso Smart technologie van KWS en Bayer. Daarbij kan de teler met slechts twee bespuitingen het onkruid de baas blijven,” aldus Op ’t Root. Daarbij onderstreept hij dat voor Cosun en haar telers de bieten een interessante teelt moet blijven.
Aan mechanische onkruidbestrijding kleven ook nadelen. Zo kan deze op de Zuid-Limburgse heuvels erosie stimuleren. Bij schoffelen of eggen wordt immers de bovenste laag van de grond losgetrokken. Als vervolgens een forse regenbui over het perceel heentrekt stroomt deze grond makkelijk af. Verder zijn bepaalde onkruiden, vooral grasachtigen en wortelonkruiden, soms moeilijk te bestrijden. Verder is mechanische onkruidbestrijding vaak een probleem rond het sluiten van de percelen.
Een ander aspect waar telers tegen aanhikken vormt de investering in dergelijke machines. Daarnaast blijven nog wat praktijkvragen onbeantwoord. Zoals hoe om te gaan met onkruid op de kopakker, met een stuifdek op zandgronden en het verslepen van mogelijke bodemziekten zoals rhizoctonia.