Fotoserie: Groenbemestermengsels slagen altijd
Tips en ervaringen met groenbemesters vanuit de praktijk
De doelen kunnen zijn:
- een verbetering van de bodemstructuur;
- de verhoging van organische stof;
- het vastleggen van stikstof;
- of verbetering van het bodemleven.
Diverse plantensoorten voor bodemvruchtbaarheid
De TerraLife groenbemestermengsels bestaan uit minimaal vijf verschillende componenten. In de praktijk zien we dat de plantensoorten die het meest kunnen bijdragen aan de bodemvruchtbaarheid ook een groter aandeel pakken in het veld:
- Droogtekiemers komen vlot op bij drogere zaaiomstandigheden, zoals Niger, Ethiopische mosterd en vlas.
- Vlinderbloemigen zoals klavers en wikken produceren stikstof als deze onvoldoende voorradig is. Des te meer vlinderbloemigen in een mengsel, des te hoger de hoeveelheid stikstof in het mengsel. Dit kan wel oplopen tot 100 kg N per hectare.
- Sorghum groeit hard door bij een vroege zaai, bodemwarmte en veel licht.
- Ethiopische mosterd is een kampioen in het vasthouden van een overschot aan stikstof.
- Vlas zien we vooral bij een verdichte bodem en structuurproblemen. Deze maakt een “kurketrekkerwortel” waarmee deze verdichte lagen kan doorwortelen.
- Deeptill Tillage rammenas kiemt snel en kan onkruid onderdrukken bij late zaai. Bovendien produceert deze veel effectieve organische stof.
Zo is er onder iedere omstandigheid altijd wel een soort in het mengsel dat zich goed ontwikkelt. Te koud, te warm, te droog, te nat, vroeg of laat gezaaid, soort voorvrucht, aanwezige hoeveelheid voeding in de bodem. Al deze omstandigheden hebben invloed op de ontwikkeling van de groenbemester. Een enkelvoudige groenbemester zal onder de juiste omstandigheden prima groeien. Maar wijken deze omstandigheden af van het ideaal dan heeft dit direct grote invloed op de opbrengst of doelstelling waarvoor deze gezaaid is.
Er is onder iedere omstandigheid altijd wel een soort in het mengsel dat zich goed ontwikkelt.
Een goed groenbemestermengsel slaagt dus (bijna) altijd. Maar voor elk perceel gelden andere resultaten. Het mooiste is dan ook om voor een groenbemestermengsel de omstandigheden zo optimaal mogelijk maken
TerraLife N-Fixx 50 in de praktijk
Dat groenbemestermengsels zich verschillend ontwikkelen en toch goed kunnen slagen bewijzen de volgende foto’s uit de praktijk. Hier is in beide gevallen TerraLife N-Fixx 50 ingezaaid.
Dit groenbemestermengsel is begin juli ingezaaid na een teelt van broccoli, op een lichte zeekleigrond. De N-Fixx 50 is een goed uitgebalanceerd soortenrijk mengsel met een hoog aandeel vlinderbloemigen. Meer dan de helft van het aantal zaden bestaat uit vlinderbloemigen, hiermee kan veel stikstof uit de lucht worden opgenomen.
De zonnebloemen en sorghum hebben zich door de warmte erg goed kunnen ontwikkelen. De diepwortelende soorten konden toch voldoende water uit de bodem halen. Deze soorten domineren hier meer doordat ze hebben kunnen groeien in warme omstandigheden. Doordat er erg vroeg was gezaaid zijn de zonnebloemen bijna zaadrijp. De facelia is inmiddels uitgebloeid. Hierdoor is besloten om het gewas te klepelen. De opbrengst effectieve organische stof is hoog. Het gewas zal goed verteren in de winter zodat er komend jaar uien op geteeld kunnen worden.
De twee foto’s hierboven komen van Nils van Tilbeurgh. Hij heeft een akkerbouwbedrijf in Oud-Vossemeer Zeeland. Ook hier staat TerraLife N-Fixx 50. Deze werd gezaaid na wintergerst op 16 juli. Het gewas staat er super bij: alle componenten zijn aanwezig. Door het warme weer is ook de sorghum in het mengsel goed gelukt. Nils verwacht niet dat de zonnebloemen nog afrijpen.
Een aantal weken geleden heeft hij nogmaals N-Fixx 50 gezaaid. Hier komen de zonnebloemen ook, maar door de komende kou groeien ze trager. Dan is juist de paarse facelia meer dominant.
Het verschil in opbrengst bij laat zaaien kan aanzienlijk zijn. Immers des te vroeger gezaaid, des te meer profiteert de groenbemester nog van het aanwezige zonlicht. Later in het seizoen wordt dit snel minder en zal een groenbemester langzamer groeien. Maar ook laat gezaaide mengsels zorgen voor een hele mooie bodemstructuur en opbrengst effectieve organische stof.
Conclusie:
De teelt van een goed groenbemestermengsel zal bijna altijd slagen, zeker wanneer de omstandigheden zo optimaal mogelijk gemaakt worden. Doordat een mengsel diverse componenten bevat kan het zich aanpassen aan de omstandigheden op het perceel. Zelfs bij verschillende zaaitijdstippen zal het mengsel zorgen voor het verbeteren van de bodemstructuur, benutten van nutriënten en extra effectieve organische stof.