NVM: Forse prijsstijging bouwland

Goede akkerbouwgrond is schaars, stelt de vakgroep Agrarisch & Landelijk van de NVM in haar rapport ‘Vastgoedmarkt in beeld Agrarisch & Landelijk’. Over het hele land zijn boeren die actief op de markt zijn om grond bij te kopen om zo schaalvoordelen te behalen. Met circa 33 procent van het totale transactievolume in akkerbouwland waren de Veenkoloniën en Oldambt in omvang de belangrijkste regio, gevolgd door het Zuidwestelijk Akkerbouwgebied met 16 procent.
De prijzen voor bouwland lopen sterk uiteen. Op de Veluwe, in het westelijk deel van Overijssel, Drenthe en Groningen en het grootste deel van Friesland liggen de prijzen rond 75.000 euro per hectare. De hoogste prijzen worden betaald in Flevoland en de kop van Noord-Holland: hier wordt een ton of meer betaald per hectare.
De tekst gaat verder onder het kaartje
Erfpacht
Akkerbouwers die grond in een erfpachtconstructie hebben, krijgen mogelijk te maken met flink oplopende pachtprijzen als gevolg van de hoge inflatie, verwacht de makelaarsvereniging. Verpachters kunnen de jaarlijkse canon vaak indexeren met de inflatie in het afgelopen jaar. Dit kan tot gevolg hebben dat verschillende pachters te kampen kunnen krijgen met flink stijgende tarieven.
Ook de prijs van grasland stijgt maar minder dan die van akkerbouwland. Het aantal verkochte melkveebedrijven in het eerste halfjaar is hoog vergeleken met voorgaande jaren: 45 ten opzichte van 74 over geheel 2021 en met een duidelijk kortere verkooptijd van 196 dagen ten opzichte van 285 dagen in 2021. Het aantal te koop staande varkenshouderijen is met 30 het laagste aantal sinds jaren. In het eerste half jaar van 2022 verkochten NVM makelaars 9 varkenshouderijbedrijven. Dit is een eerste effect van het stikstofdossier en de daaraan verbonden opkoopregeling. In de glastuinbouw werden 15 bedrijven verkocht. Hier drukken de energiekosten een stevig stempel op de continuïteit.
‘Perspectief voor landbouw is onduidelijk’
De sterk gestegen energie- en kunstmestprijzen zetten flinke druk op de agrarische sector. Ook de stikstofdiscussie werd overal in de sector gevoeld. Het perspectief voor de agrarische sector, ook in vorige week gepresenteerde miljoenennota, is onduidelijk, stelt Jos Ebbers, vakgroepvoorzitter NVM Agrarisch & Landelijk. „Dat knelt en houdt ondernemingsbeslissingen tegen. Het kabinet wil komen tot een toekomstbestendige duurzame landbouw en een waardevol landelijk gebied. Dat is een gezond uitgangspunt en het is essentieel voor het businessmodel van de boer en tuinder.”
Volgens Ebbers wordt er weinig ingezet op innovatie en aanpassingen in de bedrijfsvoering, terwijl er veel oplossingen voorhanden zijn. „De Nederlandse agrarische sector is toonaangevend. Dat kan niet zonder innovatie. De sectoren willen daarbij weten waar ze aan toe zijn. We hopen dat de aanbevelingen van de heer Remkes daarin duidelijkheid én structureel ondernemingsruimte scheppen. Een nijpend en niet te negeren pijnpunt zijn de extreme energiekosten voor de glastuinbouw. Dat bedreigt de continuïteit.”