Kennis van stabiliteit organische stof helpt teler bij volgende gewassen
„Het draaide op de themadag om kennisuitwisseling over de bodem voor de praktijk”, zegt WUR-onderzoeker Marjoleine Hanegraaf. „De ochtend werd besteed aan onderzoeksresultaten van projecten en de middag aan praktijkvoorbeelden. Leve(n) de Bodem Brabant was organisator van de dag. We wilden graag onderzoekers uit andere projecten elders in het land betrekken. Zij verzorgden daarmee het ochtendprogramma. In al die onderzoeken kijken we naar het verhogen van organische stof in de teelten en nieuwe kennis over de stabiliteit van organische stof.”
Volgens de onderzoeker heeft het gewas zowel afbrekende als stabiele organische stof nodig. Uit de afbraak komen belangrijke voedingsstoffen voor de groei vrij, terwijl de stabiele organische stof bijdraagt aan het vasthouden van water en voedingselementen en zorgt voor structuur door bodemdeeltjes te binden.
Rock-Eval
Op het blote oog is niet zomaar te zien wat de eigenschappen van de organische stof in de bodem zijn. Innovatieve meetmethoden dragen bij aan meer inzicht. Hanegraaf noemt in dit verband de Rock-Eval pyrolyse, door partner Delphy samen met Deltares ingebracht. Deze methode geeft informatie over de samenstelling van de organische stof in een bodemmonster. Na de Rock-Eval analyse weet je veel meer over de verdeling makkelijk afbreekbaar organisch materiaal en stabiele organische stof.
„Effectieve organische stof blijft na een jaar na toedienen nog in de bodem. Toch is andere organische stof ook ‘effectief’ te noemen als voeding. We kunnen steeds beter bepalen wat die afbrekende organische stof betekent voor de stikstoflevering in volgende teelten of voor het fosfaat. Wat na een jaar overblijft draagt bij aan de beschikbaarheid in de volgende teelten. Het gaat dus niet allemaal verloren, maar draagt juist bij aan de efficiëntie in de volgteelten.”
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes