Twee nieuwe SU-tolerante cichorei rassen
Voor komend jaar hebben cichoreitelers de keuze uit twee nieuwe sulfonyl-urea (SU)-tolerante rassen: Soupir en Dunite. Met Soupir biedt kweker Chicoline voor het eerste een SU-tolerant ras aan. Sensus betitelt dit als positief nieuws, omdat nu voor het eerst beide kwekers tolerante rassen aanbieden. De genetica van Soupir is anders dan de tot nu toe beschikbare SU rassen. Zo is Soupir behalve SU-tolerant ook een combiras, waardoor het ras geschikt is voor late leveringen. Sensus wijst erop dat combirassen een hoge inuline opbrengst combineren met een hoge inulinekwaliteit. Dit wil zeggen dat de afbraak van de inulineketens tegen het einde van de campagne lager is. Met Dunite biedt kweker Florimond Desprez een derde SU-tolerant ras aan. Sensus ziet Dunite als een goede opvolger van Rhodonite. Volgens het rassen onderzoek zou dit ras, in vergelijking met Rhodonite beter scoren op vroegheid van de grondbedekking, schieterresistentie, wortel- en inuline-opbrengst.
Geprimed zaad
Sensus wijst de telers ook op de optie om geprimed (voorgekiemd) zaad te gebruiken Alle zaden van Florimond Desprez zijn geprimed. Het grootste voordeel hiervan is een snellere en uniformere kieming in het veld, vooral bij lagere temperatuur. Ook heeft geprimed zaad een kortere periode vocht nodig dan niet geprimed zaad. Het zaaiadvies wat betreft zaaidiepte en zaaitijdstip) wijzigt niet. Mocht de temperatuur na zaai lager uitpakken dan verwacht, dan biedt priming meer zekerheid op een snelle kieming en hoge veldopkomst. Het doel van priming is meer zekerheid op een snelle en uniforme, hoge, veldopkomst. In de praktijk kunnen deze voordelen zorgen voor een verdere stap richting een hectare-opbrengst van 10 ton inuline. Een bijkomend voordeel is bovendien dat een uniformer gewas meer mogelijkheden biedt in de na-opkomst onkruidbestrijding.
Zaaizaad met insecticide
Een optie volgens Sensus om schade door bodeminsecten te voorkomen is de inzet van zaaizaad dat behandeld is met een insecticide. Telers die dergelijk zaad willen gaan gebruiken dienen dit vóór 1 november te bestellen. Telers die zeker willen zijn te kunnen beschikken over een bepaald (nieuw) ras krijgen het advies is om vóór 1 november de contractaanvraag in te dienen.