‘Akkerbouw kan eiwittransitie versnellen’
De overheid wil naar een consumptiepatroon van minder dierlijk maar meer plantaardige eiwitten. Dat ambities van LNV op dat vlak zijn helder: richting 2030 moet het aandeel plantaardig van 40 naar 50 procent.
Laat producten van de Nederlandse akker de basis vormen van de eiwittransitie, was de boodschap van BO Akkerbouw tijdens het diner. „Akkerbouwers zorgen voor gezond voedsel, duurzaam geteeld met een positief effect op de bodem’, aldus voorzitter Dirk de Lugt van de brancheorganisatie.
Nieuwe en bestaande teelten als basis voor eiwitproductie
Eiwitproductie is niet alleen de toename van nieuwe teelten. De Nederlandse akkerbouwketen werkt ook hard aan eiwitproductie uit bestaande teelten zoals bieten en aardappelen. Avebe, van oudsher bekend om zijn zetmeelproductie, is daar een goed voorbeeld van. „Wij zijn de grootste producent van plantaardig eiwit uit grondstof van Nederlandse bodem. En dat op basis van ons bestaande areaal aardappelen”, stelde bestuursvoorzitter David Fousert van Royal Avebe. „Daar ligt een ongelofelijk grote kans.”
Om daar in verder te groeien, is steun vanuit de overheid nodig, voegde hij daar aan toe. Beperkende wetgeving moet volgens Hans Meeuwis van Royal Cosun plaatsmaken voor kaders die innovatief ondernemerschap stimuleren. „Een belangrijke succesfactor voor de eiwittransitie in Nederland is samenwerking. Tussen bedrijven in de keten, maar ook met wetenschap en overheid. Het is belangrijk elkaar helpen te versnellen in deze transitie naar een toekomstbestendig en duurzaam verdienmodel.”
'Het nieuwe normaal'
Voor het Plant the Future diner waren vertegenwoordigers van de akkerbouw met beleidsmakers en partijen in de voedselketen uitgenodigd. Aan tafel zat een brede vertegenwoordiging uit de wetenschap, de agrarische sector, de voedingsindustrie, overheden en ngo’s. Zij spraken met elkaar over hoe plantaardig ‘het nieuwe normaal’ kan worden.