De bal ligt nu weer bij de Europese Commissie
Geen gekwalificeerde EU-meerderheid voor nieuwe verlenging glyfosaat
In de vergadering van de Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed (SCoPAFF) konden de vertegenwoordigers van de diverse landen aangeven of ze al dan niet voor een nieuwe verlenging waren. Om een verbod te bewerkstelligen, is een zogeheten gekwalificeerde meerderheid nodig, wat betekent dat minimaal 15 van de 27 EU-landen (met minimaal 65 procent van de bevolking) tegen verlenging moet zijn. Dat aantal werd niet gehaald.
Nederland: snelheid geboden
De Europese Commissie (EC) had het voorstel gedaan om de goedkeuring van glyfosaat te verlengen tot het moment dat besluitvorming hierover plaatsvindt. Ook het ministerie van LNV stemde in de Scopaff-vergadering voor een procedurele verlenging van de toelating van glyfosaat voor maximaal één jaar. Nederland heeft daarbij in een stemverklaring aangedrongen op snelheid. Duitsland daarentegen heeft zich onthouden van een stem, zo meldt de Duitse nieuwssite Agrarheute. De Duitse regering gaf aan de Europese Commissie niet in de weg te willen staan als het gaat om de formele administratieve verlenging van glyfosaat voor een korte periode.
De Europese Commissie heeft glyfosaat in december 2017 voor een beperkte periode van vijf jaar toegelaten, en niet voor de gangbare periode van tien jaar. De stof moet daarom na vijf jaar, dus uiterlijk in december 2022, opnieuw zijn beoordeeld. Omdat het buiten de schuld van de toelatingshouder niet is gelukt om de stof te herbeoordelen, wil de EC de toelating met maximaal een jaar verlengen.
Publieke consultatie
Onderdeel van de herbeoordeling was een publieke consultatie. Deze leverde echter zoveel reacties op dat EFSA zich gedwongen zag haar besluit over glyfosaat uit te stellen tot juli 2023. Om EFSA de kans te geven met een gedegen advies te komen, heeft de Europese Commissie voorgesteld om de toelating te verlengen tot in december 2023.
Europa buigt zich al meerdere jaren over het omvangrijke dossier van de werkzame stof glyfosaat. Vanwege het zeer uitgebreide aanvraagdossier voor glyfosaat heeft de EU eerder al besloten dat een groep van lidstaten gezamenlijk de volgende beoordeling moest doen. Frankrijk, Hongarije, Nederland en Zweden vormden samen deze groep, de Assessment Group on Glyphosate (AGG). Hun conclusiewas vorig jaar dat glyfosaat voldoet aan de goedkeuringseisen voor de gezondheid zoals gesteld in de Europese gewasbeschermingsverordening.
Dit ligt in lijn met de conclusies van het comité voor risicobeoordeling (RAC) van het Europees agentschap voor chemische stoffen ECHA. Dit stelde dat de beoordeling dat glyfosaat kankerverwekkend is niet gerechtvaardigd is.