Column: Hedwig Boerrigter: Zit zelf aan het stuur!
Zo heb ik afgelopen jaar samen met een aantal collega’s enige tientallen boeren en tuinders mogen interviewen. Deze boeren en tuinders hebben meegedaan aan verschillende bodem- en waterprojecten van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) en het Actieplan Bodem- en Water (ABW) in Flevoland. Wij vroegen hen naar hun motivatie om mee te doen aan een project en naar hun ervaringen.
Toegang tot meer kennis en inzichten
De meeste boeren en tuinders wisten van tevoren precies waarmee ze aan de slag wilden: zij wilden hun eigen bedrijf verbeteren en verduurzamen. Daarom zochten zij naar toegang tot meer kennis en inzichten, en wilden ze ook meer weten door te meten. Want, meten is weten hoe het echt zit.
Deelname aan een project leidde in veel gevallen tot aanpassingen op het bedrijf, zoals anders (minder) bemesten, het gebruik van groenbemesters, aanleg van akkerranden op bufferstroken, aanleg van stuwtjes of drainage, en gereduceerde grondbewerking. Maatregelen dus die leiden tot verduurzaming en verbetering.
Deelname aan een project leidde in veel gevallen tot aanpassingen op het bedrijf
Meedoen aan een project hielp hen om een stap vooruit te zetten. Daarmee zitten deze deelnemers zelf aan het stuur. Soms ook letterlijk: een Flevolandse akkerbouwer vertelde dat hij nu standaard een schop meeneemt op de trekker. Hij graaft vaker een gat in de bodem, en afhankelijk van wat hij aantreft, past hij zijn geplande bewerking aan, of stelt deze uit.
Het heeft het DAW ook wat opgeleverd. Wij weten nu beter wat de succesfactoren zijn van een project, en welke directe en indirecte resultaten een project kan opleveren. Zo blijkt de kundige onafhankelijke adviseur een belangrijke succesfactor. De mogelijkheid om te sparren met een adviseur, het persoonlijke contact en de perceeleigen adviezen ervaren de geïnterviewden als zeer positief.
Veel geïnterviewden geven ook aan dat zij het belangrijk vinden dat hun praktische bevindingen beter worden vertaald naar verbeteringen in beleid en wet- en regelgeving. De rol als intermediair tussen praktijk en beleid zal het DAW dus nog nadrukkelijker moeten oppakken. Overigens, als je wilt weten wie de geïnterviewden zijn: zij hebben als dank een paar laarzen ontvangen met het DAW-logo.
Perspectiefbrief
We wachten met z’n allen al maanden op een perspectiefbrief van de minister. BO Akkerbouw komt binnenkort met een eigen perspectiefnota en vraagt de overheid om samen met hen op te trekken. Dat is goed en broodnodig. Ondertussen kun je als akkerbouwer zelf aan de slag. Weet je niet goed waar je beginnen moet, vraag dan hulp aan een adviseur, of aan een hulpprogramma als het DAW. Daar zijn we voor.
Wil je meer weten over de interviews: op maandag 7 november houden we een webinar van 15.00-16.00 uur. Aanmelden kan hier.