Fotoserie: Pompoenenoogst voor de oliehoudende zaden
„Wij hebben dit in Oostenrijk gezien waar dit al veel meer wordt toegepast", aldus Edwin Smits over de teelt van pompoenen voor de zaden. „In Nederland is dit een nieuwe markt. De olie wordt vooral gebruikt in salades en op roomijs. Daarop geeft het een heel bijzondere smaak.
Drie jaar
Smits vertelt dat hij sinds drie jaar pompoenen voor de zaden teelt. „Het begint lekker te draaien. We zitten een beetje op een kantelpunt. Je wilt genoeg volume hebben om te mechaniseren maar ook weer niet te veel om een goede prijs te kunnen beuren. We proberen het regionaal, dat wil zeggen landelijk af te zetten. Het voordeel is dat je bijna geen gewasbescherming hoeft toe te passen. We gebruiken alleen een bodemherbicide. In gangbare groenten wil je geen meeldauw maar in deze pompoenen juist wel, zodat het rijpingsproces sneller gaat. Bij de oogst halen we de pitten uit de pompoenen en verhakselen het vruchtvlees dat weer op het land komt als bodemverbeteraar voor de volgende teelt. Het is daarmee ook een mooi voorbeeld van landbouwtransitie die we in Nederland zo graag willen.”
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ellen Meinen