Stikstofplanner Ndicea in online-versie klaar voor de toekomst en begin internationaal gebruik
Iedere kilo stikstof wordt van belang nu de prijzen voor (kunst)mest hoog zijn, zegt ontwikkelaar Geert-Jan van der Burgt. „Vaak zie je bij onderzoeksprojecten dat in de loop van de tijd de resultaten minder belangrijk worden, bij de ontwikkeling van Ndicea was dat net andersom.”
Van der Burgt is blij met de versie van Ndicea die niet meer op heel veel computers elders gedraaid wordt, maar door de online omgeving centraal gehost wordt. „We waren meer bezig met problemen van gebruikers dan met de inhoud. Dat is nu voorbij.” Ndicea werkt met door gebruikers aangemaakte percelen. De adviseur of teler vult daar de gegevens in over rotatie en teelt en Ndicea geeft informatie over de verwachte stikstoflevering van de bodem in volgteelten. Het model stapelt alle gegevens uit voorgaande jaren en wordt daarom betrouwbaarder als het langer in gebruik is voor het betreffende perceel.
Naam
De ontwikkeling van Ndicea begon jaren geleden, toen Gerard Oomen een eerste opzet maakte voor de biologische teelt, waar de stikstofbeschikbaarheid volledig afhangt van organische bronnen. Ndicea betekent dan ook ‘Nitrogen Dynamics In Crop rotations in Ecological Agriculture'. Het model kan nu breed in alle landbouwvormen ingezet worden. Door de discussies over stikstof, mest en mineralen, milieu, water en door de hoge prijzen voor stikstofkunstmest, gekoppeld aan de energieprijzen, is internationaal belangstelling voor het model. Duitsland toont bijvoorbeeld interesse.
Voor internationaal gebruik zijn wat aanpassingen nodig. De definities voor grondsoorten en de gewassen kunnen per land of regio verschillen. Daarom is het model niet klaar voor alle buitenlandse omstandigheden. Verder werken de ontwikkelaars aan toevoegingen en aanpassingen voor de Nederlandse telers. Bij de presentatie van de online-versie op proefbedrijf Kollumerwaard vroeg Van der Burgt de aanwezigen mee te denken over verbeteringen van het model.
Telers en adviseurs die met Ndicea willen werken, kunnen aan de slag op www.ndiceaweb.eu.
Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes