Column: Henk Nienhuis: Boerenverstand
Daar kunnen Christiamne van der Wal, met haar verwende kopje, en Tjeerd de Groot nog heel wat van leren. Met boeren omgaan is voor hen net een spelletje ganzenbord.
We hebben een dubbele graanprijs, Avebe betaalt nu al fors meer voor onze zetmeelaardappelen, suiker doet het ook weer wat beter en de melkprijs is flink hoger. Dáár moeten we ons met onze boerenacties meer op richten: verbetering. En niet steeds de nadruk leggen op tegenhouden. Zoals Johan Cruyff zei: Als je niet op doel schiet, maak je nooit een doelpunt.
Dorpsfeest
Op ons dorpsfeest tijdens de brunch kon ik mooi praten met verschillende collega’s. Akkerbouwers, veehouders, kippen-, paarden- en varkensboeren. Ieder zag zijn kansen en problemen weer net even anders.
Een jonge leerling-boer was naar een bijeenkomst over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid geweest. Hij vertelde: 3 meter langs de sloot laten liggen, bij meer dan 4 procent perceelsverlies wat smaller. En een extensief bouwplan, niet-kerende grondbewerking, groenbemesters geven allemaal bonuspunten.
Hoe het allemaal precies Europees en Nederlands ingevuld moet worden, is nog bij lange na niet duidelijk. Er kunnen bonuspunten worden verdiend om brons, zilver of goud te krijgen. Het lijken net de Olympische Spelen. Allemaal gekoppeld aan een hogere of lagere hectarevergoeding.
Goud halen
Maar er gloorde licht die avond. Er was een bureau aanwezig dat voor 125 euro per uur hulp kan bieden. Als je hun specialisten in de arm neemt, is goud halen helemaal niet zo moeilijk. Tot nu toe hoor ik heel wat anders.
Mijn vraag aan die jonge enthousiaste boer was dan ook of dat bureau garantie gaf. Zo van ‘no cure no pay’. Ook flitste de opmerking van een paar aardbeving-Groningers door mijn hoofd. Die hadden tot nog toe meer Audi, Mercedes en BMW rijdende experts gezien dan geld.
Wij hebben ook dit jaar weer mooie prijzen voor onze landbouwproducten. En waarom moeten we meer dan 100 hectare of meer dan 100 koeien hebben als we met minder meer geld verdienen. Laat de consument er maar aan wennen dat er voor eten betaald moet worden.