Groot onderzoek naar alternatieven voor neonicotinoïden van start
Het project Aanpak Vergelingsziekte Bieten (AVB) loopt van 2022 tot en met 2025. Cosun en het IRS werken hierin nauw samen en waar nodig worden andere partijen, zoals de WUR, er bij betrokken. Ook kunnen praktijkpercelen van boeren in het veldonderzoek worden betrokken, zegt Arno Huijsmans van Cosun.
Cosun en IRS hadden hiervoor een projectvoorstel ingediend bij het ministerie van LNV. Minister Piet Adema heeft dit voorstel recent goedgekeurd. De totale kosten van het project komen naar verwachting uit op een kleine 600.000 euro. Het ministerie van LNV is co-financier voor de helft van de kosten. De co-financiering is onderdeel van een pakket van projecten in het kader van het Uitvoeringsprogramma toekomstvisie gewasbescherming 2030.
Strakkere advisering
Kern van het plan AVB is het beperken van schade door de groene perzikluis, de overbrenger van het vergelingsvirus. Het plan bevat vier verschillende onderdelen: de inzet van resistente/tolerante suikerbietrassen voor vergelingsziekte, het bevorderen van ouderdomsresistentie bij suikerbietrassen, de inzet van nieuwe insecticiden in het pillenzaad van suikerbieten en de optimalisatie van de bestaande bladluiswaarschuwingsdienst. Het IRS voert een belangrijk deel van de onderzoeken uit.
Monitoring is een goed middel tegen vergelingsziekte, maar ook de inzet van resistente/tolerante rassen. „We weten daar al wel wat van, maar we moeten nog meer weten om de ziekte beter beheersbaar te houden.” Ook strakkere advisering kan een methode zijn om telers te helpen bij het voorkomen van schade door het vergelingsvirus. „We verwachten zeker stappen te zetten”, aldus Huijsmans.
De neonicotinoïden werden in 2018 verboden. Belangrijkste reden voor het verbod was het beschermen van bijen en andere bestuivers. Huijsmans: „We hebben toen weinig tijd gekregen om vorm te geven aan alternatieven.”
Motie
Adema vermeldde de toezegging over co-financiering in een brief aan de Tweede Kamer. Hij deed dit na een aangenomen motie van de Kamerleden Thom van Campen (VVD), Derk Boswijk (CDA), Caroline van der Plas (BBB) en Pieter Grinwis (CU) vorig jaar, waarin zij de regering opriepen om samen met de sector te komen tot een werkbaar alternatief voor het gebruik van neonicotinoïden in de bietenteelt.
Vergelingsziekte in suikerbieten wordt veroorzaakt door verschillende virussen die worden overgebracht door bladluizen. In Nederland komen drie verschillende virussen voor. In de suikerbietenteelt kunnen vergelingsvirussen tot wel 50 procent schade veroorzaken.