In de volle breedte klinkt kritiek op Vlaamse plannen voor aanscherping mestnormen
Aardappelteler Bart Nemmegheer is pessimistisch. „Als we op 1 september alles geoogst moeten hebben, zou dat betekenen dat we alles moeten importeren. Zelf hebben wij 350 hectare om aardappelen te telen. Volgens het mestactieplan zouden we daar nog 50 hectare van kunnen gebruiken.”
De talrijke aardappel- en groenteverwerkende bedrijven in Vlaanderen kanten zich eveneens tegen het plan. Ze willen snel overleg met minister Demir. „Als dit mestplan doorgaat, zijn we ten dode opgeschreven”, klinkt het in de sector. „We moeten er absoluut voor zorgen dat Vlaanderen een belangrijke teeltregio voor groenten blijft.”
„We moeten er absoluut voor zorgen dat Vlaanderen een belangrijke teeltregio voor groenten blijft.”
Zo vreest Ardo dat de fabrieken ten dode zijn opgeschreven als het mestactieplan wordt uitgevoerd. „We zouden niet langer negen maar slechts vier maanden per jaar diepvriesgroenten kunnen produceren.” Bernard Haspeslagh, chief operations Officer bij Ardo, reikt de hand naar Demir uit. „De combinatie van intensieve veeteelt en gewassen zoals aardappelen en groenten op zandgrond brengt ons wel in de problemen. Wij onderkennen deze problemen niet en zijn bereid om resultaat gerichte acties te ondersteunen, maar deze behoeven geen uitsluiting van teelten. Door samen te overleggen kunnen we tot een oplossing komen. Want ook wij scharen ons achter de Europese bemestingsrichtlijnen.”
Uit de meerderheidspartijen van de Vlaamse regering klikt kritiek. Cd&v is ontzet door de plannen van Vlaams Minister van Omgeving Zuhal Demir om de Vlaamse land- en tuinbouwsector volstrekt onhaalbare mestnormen op te leggen. Sammy Mahdi wijst er op dat verschillende landbouworganisaties én wetenschappers van het Vlaamse instituut voor landbouw-, visserij- en voedingsonderzoek (ILVO) aangeven dat deze plannen de doodsteek betekenen voor de Vlaamse land- en tuinbouw.
„Dit is gewoon de begrafenis organiseren van onze Belgische frites.”
Mahdi ziet het plan van Demir niet zitten. „Compleet onaanvaardbaar”, zegt Sammy Mahdi. „Dit voorstel is geen basis voor een gesprek, dit is gewoon de begrafenis organiseren van onze Belgische frites en onze eigen Vlaamse voedselproductie. Met deze plannen dreigt elke Vlaming voor het eten op zijn bord afhankelijk te worden van het buitenland. Bovendien betekent dit het einde van vele tienduizenden banen in de agrosector in Vlaanderen. We vragen Demir dan ook om deze oefening op een ernstige manier met de sector te hernemen.”
Realistische voorstellen
Cd&v onderschrijft de doelstellingen van de Vlaamse regering inzake waterkwaliteit en een duurzaam waterbeheer in Vlaanderen, maar verwacht realistische voorstellen die rekening houden met uitdagingen op het terrein van de boeren en de voedingssector. „Wie zélfs na de oorlog in Oekraïne en een toenemende afhankelijkheid van ons land van regimes uit het Midden-Oosten of pakweg China nu ook onze volledige voedselproductie wil outsourcen naar het buitenland mist elke vorm van realiteitszin over hoe de wereld vandaag in elkaar zit. We moeten onze voedselzekerheid garanderen, voeding betaalbaar houden voor iedereen en de jobs van onze mensen in Vlaanderen beschermen, zeker in deze moeilijke tijden”, aldus Sammy Mahdi, voorzitter van CD&v.
De tekst gaat verder onder de tweet
Ook Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (CD&v) schaart zich niet achter het plan. „Dit voorstel is geen basis voor gesprek. Met dit voorstel gaat een groot deel van onze eigen Vlaamse voedselproductie op de schop.” Cd&v verwacht dat er samen met landbouw- en milieuorganisaties, maar ook met wetenschappers gewerkt wordt aan een werkbaar en resultaatgericht plan, waarbij er rekening wordt gehouden met de vooropgestelde doelen inzake waterkwaliteit én de rentabiliteit van onze land- en tuinbouw. Op basis van wetenschap, feiten en kennis van het terrein.
'Slechts een werktekst'
Op het kabinet Demir wordt benadrukt dat het slechts een werktekst is die politiek nog niet gevalideerd is. „De voorbereiding van de werktekst die momenteel voorligt, is begin dit jaar gestart met een bevraging van 8 academici van de Universiteiten van Gent en Leuven, de strategische adviesraden SALV en Minaraad en een 75-tal boeren”, zegt Andy Pieters van het kabinet Demir. „Die input is openbaar te raadplegen via de website van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). De tekst is vorige week voorgesteld aan de milieu- en landbouworganisaties met de vraag hun opmerkingen te bezorgen. Het overleg loopt dus nog. Het is jammer dat sommigen dit overleg al bij de start torpederen. Daar hebben we boeren niets aan. Er komt in ieder geval geen revolutie dat de frieten en aardappelen van ons bord zal doen verdwijnen. Maar na zes mestactieplannen ligt er nog veel werk op de plank, dat kan niemand ontkennen.”
In Nederland doet het gerucht de ronde dat België een jaar uitstel heeft gegeven voor het nieuwe beleid, maar dat wordt door het kabinet van Demir formeel ontkend.
Tekst: Matthias Vanheerentals