HAK haalt grote rode kidneybonen volledig van de eilanden
Onder auspiciën van CZAV telen sinds enkele jaren Zeeuwse en Zuid-Hollandse akkerbouwers kidneybonen voor conservenfabrikant HAK. Dit is het resultaat van jarenlange gezamenlijke proeven van de CZAV en HAK op akkers in Zeeuws-Vlaanderen. Hieruit blijkt dat grote rode kidneybonen goed gedijen op de (zware) Nederlandse gronden. Naast Zeeland worden deze bonen ook op de Zuid-Hollandse eilanden geteeld.
Opschalen
Met het oog op de groeiende vraag naar plantaardige eiwitten kondigde HAK aan om de teelt van kidneybonen van Nederlandse akker op te schalen van 25 naar 100 procent van haar jaarlijkse behoefte. Daartoe zoekt HAK de samenwerking met CZAV. Dit jaar is dit streven gelukt. Voor het eerst betrekt HAK al haar benodigde grote kidneybonen van Nederlandse telers. Van oudsher komen kidneybonen onder andere uit Noord-Amerika en Canada.
Win-win
De samenwerking tussen HAK en CZAV zorgt voor een win-win situatie. Immers steeds meer CZAV leden/telers zien potentiële kansen om deze en andere bonensoorten te telen. HAK wil haar groenten en peulvruchten het liefst uit haar eigen omgeving betrekken (binnen een straal van 125 kilometer van standplaats Giessen). Regionaal telen zorgt enerzijds voor aanzienlijk minder transportkilometers en anderzijds kan HAK zo beter samenwerken met de telers en daardoor meer stappen zetten op het gebied van duurzame teelt.
Bean Deal
Wat ook een rol speelt is dat de teelt van grote kidneybonen aansluit bij de ‘Bean Deal’. Afgelopen zomer werd deze overeenkomst gesloten tussen het ministerie van LNV en 56 samenwerkingspartners, waaronder CZAV en HAK. Insteek van deze ‘Bean Deal’ is om Nederland meer zelfvoorzienend te maken wat betreft de teelt van eiwitrijke gewassen.
Stijgende animo
CZAV signaleert een duidelijk stijgende animo bij haar telers/leden om met de teelt van exotische bonensoorten te gaan experimenteren. Op haar website zegt Jurriaan Visser, manager Granen, Zaden en peulvruchten bij CZAV, een groeiende vraag te zien naar eiwitrijke gewassen. „En dat zorgt vervolgens voor meer interesse bij telers om hiermee aan de slag te gaan. Het helpt dat we nu met HAK kunnen investeren in een serieus areaal. Deze marktvraag, in combinatie met het feit dat kidneybonen goed zijn voor de bodem omdat het een minder intensief gewas is, maakt dat de telers deze kans pakken”, aldus Jurriaan Visser. Hij verwijst ook naar een ander interessant aspect. Het feit dat de plant bloemhoudend is en daarmee beter voor de biodiversiteit. „Het is voor de teler een fantastische plant om het bouwplan te verruimen.” De telers die dit gewas in hun bouwplan opnemen krijgen van HAK de meerkosten betaald.
Toekomst
Waarschijnlijk blijft het niet bij de teelt van alleen grote rode kidneybonen. In de proeftuin van HAK en CZAV staan nog diverse andere kansrijke bonensoorten. Hier wordt ervaren of op de Zeeuwse akkers ook zwarte bonen, kleine witte bonen, Pinto- en Borlotti-bonen goed gedijen. Daarnaast is het de bedoeling om proefpercelen aan te leggen met de kleine kidneybonen. Als ook deze teelten een succes blijken gaat HAK haar regionale productie verder opschalen.