‘Brede politieke steun voor stikstofnotitie Agractie’
De KDW zegt niets over de werkelijke staat van de natuur, aldus Agractie. Het beleid is nu te eenzijdig, uitsluitend gericht op het terugdringen van de stikstofdepositie. Binnen de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn geldt de eis dat de Natura2000-gebieden in stand moeten worden gehouden. Naar dat uitgangspunt wil Agractie weer terug. Dat behelst dat alle gebiedsanalyses moeten worden geactualiseerd, en dat de specifieke drukfactoren per gebied in kaart worden gebracht.
Vervolgens moet worden gekeken wat er gedaan kan worden om het natuurgebied in stand te houden. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van het watervasthoudend vermogen of het verschralen van de bodem.
Totale plaatje
„We kijken meer naar het totale plaatje, niet alleen naar het terugdringen van de stikstofdepositie”, zegt Kemp. De recent opgerichte Ecologische Autoriteit moet dit proces monitoren en bewaken. Deze route wordt geflankeerd door structurele bodemanalyse en een herstart van het trendmeetnet verzuring. Middels deze gestructureerde en geborgde route zal een goede staat van instandhouding van N2000 gebieden geborgd worden, en tot stand gebracht worden, inclusief zorgvuldige inzichtelijke verslaglegging naar de Kamer, aldus Agractie.
Vergunningen
Daarnaast moet de vergunningverlening weer worden vlotgetrokken. Te meer nu er schrijnende knelgevallen ontstaan daar waar de provincies juridisch worden gedwongen tot handhaving op PAS-melders.
De PAS werd in 2019 afgeschoten omdat er eerst stikstofruimte werd uitgegeven, waarbij ervan werd uitgegaan dat er in de toekomst een reductie zou plaatsvinden – wat vervolgens niet gebeurde, legt Kemp uit. Daarom wil Agractie eerst de stikstofreductie geborgd registreren. Daarbij moet zo veel mogelijk daling worden ‘gevangen’ in het registratiesysteem. Op dit moment kan er bijvoorbeeld nog stikstofreductie ‘weglekken’ bij extern salderen, aldus Kemp.
Ook de stikstofreductie van inmiddels gestopte bedrijven moet worden ingeboekt. De overheid koopt latente ruimte van boeren en bedrijven middels tenders en registreert deze. Daarnaast wordt het registratiesysteem gevuld via vrijwillige opkoopregelingen, zo staat in de notitie.
Agractie wil ook gescheiden registratie van ammoniak en stikstofoxiden, en die twee gassen zijn niet uitwisselbaar.
Terugwerkende kracht
Als voldoende behaalde reductie en autonome daling is geregistreerd, kan er snel legalisatie van PAS-melders plaatsvinden en kan de vergunningverlening uit het slop worden getrokken. Bovendien is het zaak om het registratiesysteem met terugwerkende kracht (vanaf het PAS-arrest) te vullen en hiervan PAS-melders, interimmers en overige knelgevallen met voorrang te legaliseren, aldus Agractie.
Het plan is inmiddels voorgelegd aan minister Van der Wal, en er is een ‘pittig gesprek’ over gevoerd, zegt Kemp: „Wat wij heel belangrijk vinden, is dat dit een route is die juridisch haalbaar is. Dat is door de juristen van Berenschot onderzocht. Er is ook politiek draagvlak voor; het beweegt langzaam die kant op. Remkes zit ook redelijk op deze lijn. Alleen er zal nog veel water door de Rijn moeten, voordat het zo ver is.”
Lees hier de uitgebreide samenvatting van de notitie