‘Na glyfosaatverbod is groenbemester niet weg te werken’
Onder akkerbouwers op zand- en lössgrond is veel onrust en boosheid door de nieuwe stikstofregels in het kader van het 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn (APN). Als dit op korte termijn doorgaat - de regeling moet 1 januari 2023 ingaan - moeten ze volgend jaar vóór 1 oktober hun hoofdteelt oogsten én een vanggewas inzaaien, terwijl veel gewassen dan nog niet zijn uitgegroeid. De datum van 1 oktober is gekozen omdat vanggewassen het overschot aan mest in de grond moeten opnemen, zodat uitspoeling naar het grondwater wordt voorkomen. De regels gelden niet voor klei- en veengronden omdat de waterkwaliteit daar beter op orde is.
Uitzonderingen winterteelten
De Visser stelt dat er al wel een grote gewaslijst is met winterteelten die uitgezonderd zijn voor een verplicht vanggewas. Andijvie, asperges, bieten, koolsoorten, broccoli, gerst, granen, peen, uien, veldbonen en zetmeelaardappelen zijn een aantal veel voorkomende teelten op de lijst. „Na maïs blijft een vanggewas wel verplicht, bij andere teelten worden een vanggewas gestimuleerd,” legt De Visser uit.
Akkerbouwers die de deadline niet halen krijgen “straf” en mogen het daarop volgende jaar minder mest of kunstmest gebruiken, met alle gevolgen voor de kwaliteit en opbrengst van het hoofdgewas. „Akkerbouwers die uiterlijk 1 oktober het vanggewas zaaien krijgen geen stikstofstraf voor het daarop volgende jaar. Wie het vanggewas tussen 2 en 31 oktober zaait krijgt een oplopende stikstofstraf en na 31 oktober zaaien betekent een maximale straf. Wanneer je geen vanggewas zaait is dat bij maïs echt een probleem, bij andere gewassen niet.” De Visser gelooft niet dat de vernietigingsdatum voor vanggewas al bekend is.
Glyfosaatverbod en groenbemester
Glyfosaat is een onkruidbestrijder die al lang ter discussie staat. De Europese commissie liet glyfosaat in december 2017 voor vijf jaar toe. Over wat er gebeurt met de groenbemesters en de niet-kerende grondbewerking (NKG) als er ook nog een glyfosaatverbod komt moet De Visser wel even nadenken. „Dan zal het lastiger worden om groenbemesting weer op tijd weg te werken. Ploegen is natuurlijk een optie. Bij NKG moet de keuze van de groenbemesting erop aangepast worden en met nieuwe technieken worden gewerkt zoals volvelds schoffelmachines en onderwerken met bio frezen. Er zijn al NKG-telers die dit nu al doen. Het is een kwestie van leren en proberen.”
Reageren internetconsultatie
Het ministerie van LNV heeft de consultatie geopend voor de lijsten met vanggewassen en winterteelten. ZLTO vindt de kalenderlandbouw en de hiaten in de gewaslijsten onacceptabel en roept iedereen op om te reageren op de internetconsultatie via: www.internetconsultatie.nl/lijsten/b1. Dat kan tot 18 november.