Tot 9 procent meer opbrengst door verruigde aardappelruggen
Naast de driejarige proef met de verruigde aardappelruggen vergeleek Merx ook de resultaten van een ronde rug met en zonder drempels en een spitse rug met en zonder drempels. In deze proeven leverden de percelen met drempels zo’n 4 procent meer opbrengst op.
Gitterrollen
De resultaten van de proef met de gitterrollen was met tot 9 procent meer opbrengst het meest succesvol: „We zien als akkerbouwers zo graag dat de rug zo mooi strak is, maar voor het effect kan hij beter grover zijn,” zegt Merx. „Door te verruwen met gitterrollen verbetert de infiltratiecapaciteit en spoelt er minder water af.”
Volgens Merx zorgen ook gewasresten voor betere infiltratie, zodat het beetje water dat er in Zuid-Limburg in de zomer valt beter wordt vastgehouden. „We doen in dit gebied aan niet-kerende grondbewerking, dan heb je al gewasresten in de bouwvoor liggen.”
De gewasresten kunnen van groenbemesters zijn, maar ook van de teelt ervoor. Merx: „Met de juiste machines zoals een rotorkopeg met een stekende tand kun je zelfs resten van korrelmais goed in de bovenste laag opmengen.”
De werkwijze met de verruigde aardappelruggen kan volgens Merx ook interessant zijn voor andere delen van het land, behalve voor de zware klei. Een andere optie die volgens Merx ook het onderzoek waard is, is aardappelen telen op bedden in plaats van ruggen: „Denk aan bedden van 1,5 meter met drie rijen aardappels, of een andere plantverdeling.”
Seminar BO Akkerbouw
Bert Merx presenteerde de resultaten van zijn proeven afgelopen dinsdag tijdens het seminar Het Klimaat de Baas van BO Akkerbouw in Kamerik. Hier stond centraal hoe akkerbouwers kunnen dealen met de toenemende droogte en tekort aan zoet water in ons land.
Waterschap
Merx deed zijn proeven in het kader van de Aanpak Landelijk Gebied van het Waterschap Limburg. Het succes van deze aanpak resulteerde in de ‘Stimuleringsregeling Water vasthouden landbouwpercelen Zuid-Limburg 2022’.
Hierbij vergoedt het Waterschap Limburg een deel van de onkosten voor deze en andere maatregelen om meer water in de bodem vast te houden. Door de steeds drogere zomers is dit op de erosiegevoelige hellende percelen in Zuid-Limburg erg belangrijk.
Satellietbedrijven
De opdracht om te onderzoeken hoe de Zuid-Limburgse bodem meer water kan vasthouden, kwam in eerste in instantie van het waterschap. Deze uitdaging is in de praktijk opgepakt door een groepje akkerbouwers, veehouders, een fruitteler en een biologisch bedrijf. Inmiddels is een netwerk van satellietbedrijven aangehaakt.
De hoogte van de vergoeding voor drempels door het waterschap is 30 euro per hectare per jaar. Er geldt wel een maximum van 20 hectare. Meer informatie over de 14 verschillende maatregelen in het kader van de ‘Stimuleringsregeling Water vasthouden landbouwpercelen Zuid-Limburg 2022’ is te vinden op de website van Waterschap Limburg.
Stimuleringsregeling water vasthouden landbouwpercelen op website Waterschap Limburg
Tekst: José de Jong
Beeld: Bert Merx