Nieuwe variant bruinrot in Nederlands oppervlaktewater
Ralstonia pseudosolanacearum is enkele jaren geleden voor het eerst in Nederland gevonden. In 2015, 2016 en 2018 zijn vondsten van deze bacterie gedaan in de rozenteelt. Hoe de bacterie nu ook in het oppervlaktewater in Overijssel en Utrecht is gekomen, is nog niet duidelijk, aldus Frans Janssen van de NVWA.
Deze nieuwe variant is verwant aan Ralstonia solanacearum, die in de afgelopen decennia heeft geleid tot vondsten van bruinrot in aardappelen. Vanuit het buitenland zijn berichten bekend dat de nieuwe variant ook aardappelen kan besmetten, zegt Janssen. De vondst moet dan ook serieus worden genomen, maar er is nog geen reden voor paniek. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat rond de vondsten (in het oppervlaktewater) geen pootgoed wordt geteeld. Daarbij komt dat er al heel veel kennis en ervaring is met bruinrot en preventieve maatregelen om besmettingen te voorkomen.
Nog veel vragen
Er zijn nog veel vragen rond deze bacterievariant. Het is bijvoorbeeld nog niet helemaal duidelijk hoe de bacterie zich in de aardappel gedraagt.
Ralstonia pseudosolanacearum heeft net als de bekendere variant de quarantainestatus. Dat betekent onder meer dat besmettingen moeten worden gemeld in Brussel. Voor de Ralstonia pseudosolanacearum past de NVWA hetzelfde regime als voor Ralstonia solanacearum, waarvoor binnen de EU een uitvoeringsverordening geldt.