Tijd dringt voor aanmerking cichorei als winterteelt
De internetconsultatie van het ministerie van LNV over de winterteelten in het kader van het 7e actieprogramma Nitraatrichtlijn 2022-2025 liep tot en met 18 november. Sensus hoopt dat er voor cichorei uiterlijk eind deze maand een positief besluit valt en het gewas als winterteelt wordt aangemerkt. De tijd dringt namelijk om de contractering voor 2023 rond te krijgen, en het zaad op tijd bij de telers.
Andere bouwplankeuzes
Rene Schunselaar, manager agro bij Sensus, licht de situatie toe: „Als cichorei niet voor het eind van deze maand op de lijst met winterteelten komt, gaan telers mogelijk andere bouwplankeuzes maken en blijft de contractering achterlopen. Als hierdoor in 2023 uiteindelijk minder cichorei wordt geteeld, kunnen we in 2024 minder mensen voorzien van gezonde voeding met waardevolle inulinevezels. De overheid zou een gezonde teelt als cichorei juist moeten stimuleren.”
Prijsverhoging
Richting telers die nog twijfelen, benadrukt Schunselaar opnieuw dat er voor 2023 geen gewasbeschermingsmiddelen voor de teelt van cichorei gaan afvallen. Daarbij is de basisprijs verhoogd naar 100 euro per ton. „Inclusief premie voor een hoog inulinegehalte, ligt de prijs nu op €104,60 per ton,” aldus Schunselaar. „Ook het afschaffen van de transportkostenverrekening maakt de cichoreiteelt veel aantrekkelijker. Per saldo gaat de teler er in 2023 ten opzichte van 2022 gemiddeld 32 procent op vooruit. Omdat er in 2022 al een opwaartse prijsaanpassing plaatsvond, is de stijging ten opzichte van 2021 zelfs 59 procent.”
Zaad op tijd bij de telers
Ook de beschikbaarheid van zaad maakt de plaatsing van cichorei op de lijst van winterteelten urgent. Het zaad dat uiterlijk in april 2023 de grond in moet, ligt namelijk niet kant-en-klaar bij de zaadleveranciers op de plank. Schunselaar: „Zaad dat wordt besteld, moet eerst worden gepilleerd, geprimed en dergelijke. Dit hele proces van klaar voor levering maken kan inclusief tussentijdse kwaliteitscontroles wel twee maanden duren. Willen we het zaad op tijd bij de telers krijgen, moeten we de nieuwe contracten nu echt heel snel rond krijgen. Daarvoor is dus heel snel zekerheid nodig dat cichorei als wintergewas telt.”
Gang van zaken onbegrijpelijk
De gang van zaken rond de lijst met winterteelten blijft voor Schunselaar onbegrijpelijk en frustrerend. „We hebben een jaar lang gesproken met het ministerie van LNV en de leden van de Commissie Deskundigen Meststoffenwet. We stellen vast dat cichorei een zeer lage stikstofbemesting behoeft en we waren het er bovendien over eens dat cichorei een niet uitspoelings-gevoelig gewas voor stikstof is. Daarom is deze gang van zaken onbegrijpelijk. En lijkt het ons logisch dat cichorei snel alsnog aan de lijst met winterteelten wordt toegevoegd.”
Tekst: José de Jong
Beeld: Susan Rexwinkel